Redan vid årsskiftet kan ensamkommande flyktingbarn komma att undantas från Dublinförordningen. De kan därmed få sin asylprövning gjord i det land de lever och inte bli tillbakaskickade till ankomstlandet.
När Dublinförordningen trädde i kraft år 2013 var det en sak som EU:s medlemsländer, EU-parlamentet och EU-kommissionen inte kom överens om: Om ensamkommande flyktingbarns asylprövningar skulle behandlas i första ankomstland, enligt Dublinförordningen, eller om de skulle undantas från regeln och få sin asyl prövad i det land där de börjat leva.
– Europaparlamentets position är helt entydig: barn ska inte fraktas kors och tvärs mellan våra medlemsländer, säger Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP), som också var rapportör för Dublinförordningen.
På grund av oenigheten bestämde ministerrådet, kommissionen och parlamentet att ett aktuellt fall i Europadomstolen skulle bli vägledande för hur ensamkommande flyktingbarn ska hanteras, berättar Cecilia Wikström.
– Domen visade att det land där barnet börjat leva är det land som ska göra asylprövningen. Så EU-kommissionen la ett lagförslag i enlighet med domen. Man ska inte längre få frakta barn som resväskor mellan länderna, säger hon.
I dag röstade 49 av 52 ledamöter i parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter för lagförslaget. Det ger Cecilia Wikström mandat att inleda de slutliga förhandlingarna om en revidering av Dublinförordningen.
– Det är fantastiskt att ledamöter från alla politiska grupper röstat med mig och inte fallit till föga för medlemsländernas aktiva lobbying mot ändringen av Dublinförordningen, säger hon.
Efter sommaren kan förhandlingarna med medlemsländerna och EU-kommissionen komma igång och Cecilia Wikström hoppas på att den nya artikeln träder i kraft innan årsskiftet.
En av de tre som röstade mot förslaget var Sverigedemokraternas parlamentariker Kristina Winberg. Sverige och flera andra medlemsländer har redan slutat skicka ensamkommande barn till ankomstlandet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.