Den borgerliga alliansens upphandling av Sankt Görans sjukhus skjuts upp. ”Det här är oerhört mycket mer komplext än vad ansvariga politiker och tjänstemän förutsåg” säger oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord (V).
Landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting sköt i förra veckan upp upphandlingen av Sankt Görans sjukhus. I potten ligger ett kontrakt på mellan 12 och 20 miljarder kronor. Upphandlingen, som är världens största upphandling av akutsjukvård, har kantats av kritik från opposition, fack och företag.
Upphandlingsförfarandet är till stora delar belagt med sekretess och presstaben vid Stockholms läns landsting vill inte mer än bekräfta att upphandlingen har skjutits upp till i slutet av mars.
– Det vi har fått reda på är att man behöver mer tid för att gå igenom anbuden. Det är den bild vi har fått. Förklaringen är att det hela var mer komplext än vad man först trodde och att man behövde mer tid på sig att gå igenom underlaget, säger Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord.
Flera av de företag som tidigare har visat intresse av att driva Sankt Görans sjukhus har dragit sig ur upphandlingen. Ett av dessa är Praktikertjänst som tidigare till Dagens Arena har förklarat att upphandlingen fokuserade för mycket på pris.
– Kvalitetsaspekter var en mycket liten del av upphandlingen, i princip ville man ha dagens verksamhet fast billigare. Det blev en renodlad lägsta pris-upphandling. Det är olyckligt, sa Carola Lemne, vd för Praktikertjänst, till Dagens Arena i en intervju i november.
Att upphandlingen har skjutits upp innebär dock varken att man har öppnat för nya anbud eller förändrat kriterierna, enligt Birgitta Sevefjord.
– Nej, nej, anbudstiden är avslutad. Det finns ingen möjlighet för någon ny aktör att lämna in ett anbud. Den dörren är stängd. Några nya kriterier kommer inte heller att ställas upp. Nu handlar det om att tjänstemännen behöver mer tid för att gå igenom underlaget.
”Inte förvånande”
Birgitta Sevefjord menar att det inte är särskilt förvånande att upphandlingen drar ut på tiden. Hon berättar att oppositionen flera gånger har ställt frågan till den borgerliga majoriteten om man verkligen skulle hinna gå igenom underlaget i tid. Anbudstiden stängdes så sent som i november och ett politiskt beslut skulle vara fattat redan i februari.
– Då hette det att tjänstemännen skulle klara tidsplanen det utan problem. Nu har det visat sig att man har problem, det vill säga att det är mer komplext än vad man förut trodde.
– Jag ser ett skäl till att det har blivit så här: En orutin och naivitet i hanteringen av detta jätteärende. Det är faktiskt världens största upphandling av akutsjukvård som vi nu genomför i Stockholms läns landsting. Ansvariga tjänstemän har ju inte erfarenhet av den här typen av upphandling.
När landstingens hälso- och sjukvårdsnämnd lät revisionsbyrån Ernst & Young undersöka om det fanns några tidigare upphandlingar att dra paralleller till kom byrån fram till att det inte genomförts en enda liknande upphandling i hela världen. Närmast till hands låg upphandlingen av Bollnäs akutsjukhus. Men den upphandlingen sker till ett värde av 400 miljoner kronor – alltså långt ifrån de mångmiljardbelopp som upphandlingen av Sankt Görans sjukhus går loss på.
– Det vi ser nu tror jag är ett exempel på bristande rutin, okunskap och naivitet när det gäller att hantera en sådan här jättestor och komplex upphandling, säger Birgitta Sevefjord.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.