Uppgörelsen mellan 17 arbetsgivar- och fackföreningar om att skapa en etisk plattform för vårdgivare skapar tryck på kollektivavtal. Kommunal jublar – men näringslivet vill se en annan lösning.
Syftet med den etiska plattformen är att ge bättre insyn för allmänheten i hälso- och sjukvård samt äldrevåren. Tanken är att vårdgivare, både offentliga, privata eller idéburna, ska ha tydliga kvalitetsmått, insyn i ekonomi och goda villkor för anställda.
Initiativet till överenskommelsen togs av socialminister Göran Hägglund efter en rad vårdskandaler och diskussionen om vinster i välfärden.
– Kommunal ser det här som en riktig seger för den svenska modellen, som ett Saltsjöbadsavtal för välfärden. Regeringen släppte ju loss marknadskrafterna att härja fritt utan att först bygga en infrastruktur. Det här är den infrastruktur som behövs, säger Annelie Nordström, förbundsordförande för Kommunal.
I den överenskommelse som parterna har undertecknat står det att de företag som vill ansluta sig till plattformen ska redovisa sina kollektivavtal.
Men under presskonferensen där plattformen presenterades sa Göran Fredriksson, ordförande för Vårdföretagarna, att de inte självklart ser att det måste finnas ett kollektivavtal. Det räcker med att företagen kan uppvisa att de har goda arbetsvillkor för sina anställda och levererar en god kvalitet. Han påpekade också att arbetet fortsätter med att konkretisera kraven.
Men enligt Annelie Nordström finns kravet på kollektivavtal redan inskrivet i överenskommelsen.
– Det har varit en ordentlig fight inom Svenskt näringsliv kring det här. I Stockholm finns det i dag 140 vårdtjänstföretag varav det endast är 68 som har kollektivavtal. De slår sig ju in på marknaden med dåliga anställningsvillkor i en bransch där 80 procent av kostnaderna är personalen. Det finns inget annat sätt att dumpa priset än att erbjuda sämre villkor. Och det är precis det som vi vill stoppa med det här, säger hon.
Syftet med plattformen är också att få kommunerna att anlita företag som är anslutna och har kollektivavtal. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting arbetar nu för att det ska införas ett krav på kollektivanslutning då kommunen gör upphandlingar. I dagsläget kan man kringgå det.
Rådet för den etiska plattformen kommer att fortsätta sitt arbete med detaljerna kring hur plattformen ska utformas, hur anslutningen ska gå till och hur kontrollen av de som ansluter sig ska fungera. Det hela beräknas ska vara klart under första kvartalet nästa år.
När allt är klart ska upphandlare och allmänheten kunna gå in och få en bild av verksamheterna, kvaliteten, vart pengarna går, personaltäthet samt de anställdas kompetens och anställningsavtal. Tanken är att insynen ska vara lättillgänglig för att underlätta val.
På frågan vad den etiska plattformen ställer för krav på meddelarfriheten svarar Annelie Nordström att det för närvarande pågår en utredning och att man därför avvaktar till dess att den är klar.
– Vi vill ju helst att det ska vara en lagstiftad meddelarfrihet, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.