Ett nytt EU-direktiv begränsar möjligheterna för undersökande journalistik i EU. Det skriver Utgivarna och dess medlemsorganisationer på DN Debatt.
Det handlar om ett direktiv som ska förhindra industrispionage och illojal konkurrens. Men debattörerna menar att förslaget går mycket längre än så, eftersom det även innehåller bestämmelser som begränsar möjligheterna till undersökande journalistik.
Bland annat skulle anskaffandet och innehavet av affärshemligheter kunna bli olagligt, även om materialet inte publiceras.
– Om en svensk journalist befinner sig på internationell mark och gör något som ett bolag anser ha skadat dem, till exempel ekonomiskt, så kan det företaget anmäla den svenska journalisten som då dras in i en rättsprocess. Det strider mot vårt system med ansvarig utgivare. Det ska inte vara den enskilda journalisten som riskerar att hamna i detta, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.
Konsekvensen, menar Jeanette Gustafsdotter, är att undersökande journalistik inte görs i samma utsträckning.
– Risken är att journalister undviker att göra reportage där affärshemligheter kan läcka ut.
Debattörerna anser att direktivet måste innehålla ett undantag för journalister för att skydda rätten till pressfrihet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.