Kommunerna uppger att härbärgeplatserna för EU-migranterna räcker. Men frivilligorganisationer uppger att många redan nu nekas sovplats.
Dagens Arenas kartläggning visar att boendeplatserna för EU-migranter inför vintern är allt för få.
I Stockholm finns 130 sovplatser för de uppemot 700 EU-migranter som just nu beräknas befinna sig i staden. Kommunerna menar att platserna kommer att räcka, några har till och med uppgett att platserna inte har fyllts.
På de frivilligorganisationer som driver boendena är bilden en helt annan – många gånger är situationen till och med desperat.
I Göteborg finns det 35 boendeplatser för EU-migranter på Bräcke Diakoni. Det är tio platser fler än förra året. Men Iuliana Tunsu, verksamhetspedagog på Bräcke Diakonis härbärge för EU-migranter, tror inte att platserna kommer att räcka.
– Det kommer att bli svårt att få en plats. Kvinnorna som är hos oss säger att de åker till Frälsningsarmén redan klockan fyra på morgonen för att få en plats. Så de väntar där fram tills de öppnar, så att de kan boka in sig på tre nätter, säger hon.
I Göteborg är det Frälsningsarmén som fördelar majoriteten av boendeplatserna. Christel Aronsson är teamledare på Famnen, ett dagcenter för EU-migranter. Som mest kan personerna boka in sig på tre nätter, så hur många som får plats på boendet beror på hur många platser som är bokade sedan tidigare.
– Den senaste tiden har inte alla fått plats. I går fick vi neka ett tiotal personer, säger Christel Aronsson.
Frälsningsarmén öppnar klockan tio och då är det ofta redan kö. Christel Aronsson vet inte exakt när personerna börjar köa, men vet att det ibland är folk där när deras vaktmästare börjar jobba klockan sju. Från tio delar personalen ut nummerlappar för sovplatser och för att få använda tvättmaskinerna, där principen först till kvarn gäller.
– Vi behöver ett bättre system för det här, för nu börjar det bli mycket folk. Det är lite hård stämning ibland, då får de svaga inga lappar. Det är ju de stora starka som får sovplatser först. Då får vi stänga dörrarna och släppa in dem kanske två och två. Men oftast går det bra, säger hon.
Hur tror du att det kommer att vara i vinter?
– Det kommer att vara fullbokat och folk kommer inte att ha någonstans att sova, det kan jag säga helt säkert, säger Christel Aronsson.
I Malmö är situationen densamma. Förra året fanns inga boendeplatser alls för EU-migranter – endast ett dåligt fungerande nattöppet café som drevs i samarbete med kommunen.
Det var högt tryck på lokalen och många kom dit för att sova – men brandskyddet i lokalen var inte tillräckligt och kommunens brandskydd kallades vid ett tillfälle in. De väckte de sovande mitt i natten och hotade med att slänga ut dem om inte sovplatserna togs bort.
I år kommer 40 sovplatser att finnas tillgängliga i Malmö, från 1 december till sista februari. Adriana Holmberg Milea är projektledare för Crossroads i Malmö pekar på många problem med hanteringen av denna utsatta grupp under tidigare år. Det är bra att det nu finns sängplatser, men det är långt ifrån tillräckligt.
– Det här är första gången det öppnas ett sådant här härbärge i Malmö, men platserna kommer verkligen inte att räcka. Förra vintern var väldigt många som kom till oss och frågade om boendemöjligheter, många fler än de 40 platserna, säger Adriana Holmberg Milea.
Bräcke Diakoni i Göteborg öppnade sin verksamhet i november 2013 – Iuliana Tunsu har jobbat där sedan dess. Enligt henne har situationen för EU-migranter blivit påtagligt sämre på kort tid.
– Det var bättre förut, de tjänade lite bättre och de var mer nöjda. Men nu för tiden går det inte så bra, de frågar ofta om de kommer att förbjuda tiggeri och de är alltid oroliga. De har hänt så många saker nu, hatbrott och våldsbrott mot EU-migranter. Så de känner sig verkligen oroliga, säger Iuliana Tunsu.
Hon fortsätter:
– Många vill åka hem till sina barn. Vi hör dem ju på kvällen när de pratar i telefon med sina barn och det är väldigt känslosamt, säger Iuliana Tunsu.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.