I dag beslutar danska folketinget om skärpta asylregler. Förslagen kritiseras hårt av svenska EU-parlamentariker.
I dag ska det danska folketinget fatta beslut om skärpta asylregler. Det handlar bland annat om att flyktingar måste vänta tre år på familjeåterförening och att polisen ska få beslagta flyktingars pengar och värdesaker som överstiger ett värde på 10 000 danska kronor. I torsdags blev det klart att en majoritet i folketinget ställer sig bakom regeringens förslag.
Igår kallades den danska utrikesministern Kristian Jensen och migrationsminister Inger Støjberg till EU-parlamentet för att förklara den skärpta asylpolitiken för utskottet för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter.
– En asylsökande som kommer till Danmark får hjälp och stöd. Men om den asylsökande har med sig tillräckligt mycket medel måste den asylsökande själv täcka utgifter för kost och logi, sa Inger Støjberg enligt TT.
Alla svenska ledamöter utom SD:s Kristina Winberg var kritiska mot den danska regeringens förslag. Anna Maria Corazza Bildt (M) anklagade Danmark för att efterlysa en gemensam EU-politik men ändå välja att fatta nationella beslut.
Cecilia Wikström (L) varnade för en dominoeffekt där flera länder följer efter Danmark.
Även Malin Björk (V) var kritisk.
– De nordiska länderna, även Sverige, urholkar reglerna för asylrätt, sa hon.
Den skärpta asylpolitiken har tidigare fått kritik från bland annat Europarådet som anser att Danmark riskerar att kränka asylsökandes mänskliga rättigheter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.