Israel/Palestina Nyligen lades ett nytt förslag på en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina fram. Dagens Arena har pratat med Mellanösternexperten Bitte Hammargren om vad det kan betyda för en framtida fred.
Krisen i Mellanöstern fortsätter att eskalera. I fredags dödades Hassan Nasrallah, som styrt Hizbollah i över 30 år, under israeliska attacker mot terrororganisationens högkvarter i Beirut. Nu är frågan hur Iran, Hizbollahs sponsor, kommer att agera.
Kriget mellan Hamas och Israel har snart pågått i ett år och en lösning på konflikten Israel/Palestina ser allt svårare ut att uppnå. Men det finns de som inte ger upp hoppet. Nyligen togs ett fredsinitiativ då Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert och den palestinske tidigare utrikesministern Nasser al-Qudwa lade fram ett nytt förslag på en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.
Mellanösternanalytikern och journalisten Bitte Hammargren ser positivt på initiativet.
– Det behövs för att vi ska kunna blicka framåt, bortom krigen, för att se att freden kan få en chans, säger hon.
Hon ser förslaget som en fortsättning på de många samtal som förts mellan israeliska och palestinska parter under flera år. Men visionen innehåller enligt henne också en del nytt, till exempel idén om att att låta fem nationer bli garanter för Jerusalems gamla stad.
– Det påminner om FN:s delningsplan från 1947, där avsikten var att göra Jerusalem till en demilitariserad och internationellt administrerad stad. Världssamfundet behöver ju engagera sig i frågan om Jerusalems stad med dess heliga platser för tre världsreligioner. Hur Jerusalems framtid utformas är fundamental för att freden ska bli möjlig, säger Bitte Hammargren och påpekar att Israels annektering av östra Jerusalem är olaglig.
Demilitariserad palestinsk stat
Det hon tror kan vara svårsmält för många palestinier i planen är idén om att låta hela den palestinska staten vara demilitariserad. Med endast möjlighet till att hålla en polisstyrka. Frågan är om palestinierna kan uppfatta det som en suverän stat vid sidan av Israel, påpekar Bitte Hammargren.
Ehud Olmerts och Nasser al-Qudwars tvåstatslösning innebär också en återgång till 1967 års gränser. Med undantag för byten av markområden som rör drygt 4 procent av territoriet.
– Tankar om markbyten har legat i korten länge. Det skulle göra det möjligt att låta en del stora israeliska bostadsområden på ockuperat område, inte minst förstäder till Jerusalem, tillfalla en israelisk stat och kompensera palestinierna med annan mark.
Frågan är dock vilken kvalitet det skulle vara på den marken, påpekar Bitte Hammargren. Och många kommer att vara vaksamma med tanke på vattenresurser, jordbruksmark och infrastruktur, konstaterar hon.
”Måste tvingas fram”
Hur ser då möjligheterna ens ut att få till en tvåstatslösning? Bitte Hammargren menar att en sådan måste tvingas fram internationellt. Och i FN är en bred majoritet av medlemsländerna tydligt för en tvåstatslösning. Nyligen röstade 124 stater för ett slut på den israeliska ockupationen av palestinskt område i en omröstning i generalförsamlingen. Sverige lade ner sin röst.
– På 1990-talet gick det att få slut på tre års förödande krig i Bosnien efter sådan beslutsamhet. Freden där är inte optimal men dock ett slut på kriget, säger Bitte Hammargren.
Men det är mycket svårare i den här konflikten, påpekar hon. Den har pågått så länge med allt vad det innebär av trauman, lidanden och hat. Dessutom har de fundamentalistiska krafterna vuxit sig starkare i både Israel och Palestina i takt med att ockupationen fortgått och expanderat.
– De krafter som ser kampen om landet som en konflikt om vi-eller-dom dominerar på israelisk respektive palestinsk sida, konstaterar hon.
Nyligen röstade dessutom Knesset i Israel igenom en resolution som förbjuder en tvåstatslösning. Med 68 röster för och 9 mot.
– För många utomstående som hoppas på ett maktskifte i Israel var det nog nedslående att se att inte bara premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerkoalition röstade för utan även en mittenpolitiker som Benny Gantz. Det säger en hel del om stämningarna i Israel. Trots att opinionsmätningarna talar för att Netanyahus regering skulle falla om det vore val i Israel i dag, finns det andra frågor där den breda högern och mitten har en samsyn: mot en palestinsk stat, säger Bitte Hammargren.
Hamas måste ersättas
På den palestinska sidan finns också Hamas som konkurrerar med ett försvagat PLO och Fatah. Och som vill att Israel försvinner som stat. Bitte Hammargren framhåller att Hamas och deras ledare Yahya Sinwar äventyrar både den israeliska gisslans överlevnad och den palestinska civilbefolkningens liv i Gaza.
– Men det finns olika fraktioner även inom Hamas. Deras reviderade stadga från 2017 talade om bildandet av en palestinsk stat inom 1967 års gränser, men utan att erkänna Israels rätt att existera. Det var ändå ett steg i pragmatisk riktning. Men pragmatikerna inom Hamas är uppenbarligen försvagade internt sedan Yahya Sinwar tog över, säger Bitte Hammargren.
Det viktiga för en framtida fred är att andra politiska krafter i Palestina får stöd och kraft så att de kan rycka Hamas från makten.
– Det kan inte ske utan internationellt stöd och visioner som skapar hopp om en fredlig lösning med värdighet för båda folken. Sådant kan påverka folkopinioner på sikt. I det perspektivet är Ehud Olmerts och Nasser al-Qudwas initiativ viktigt. Sådana samtal måste understödjas och fortsätta, säger Bitte Hammargren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.