Nyhet Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi menar att allt fler struntar i den iranska regimens regler. Och att klyftan mellan det samhälle de vill att människor ska anpassa sig till och det verkliga samhället växer.
När den 22-åriga kurdiska Mahsa Amini besökte släktingar i Teheran i tisdags förra veckan greps hon av den lokala sedlighetspolisen för att ha burit sin hijab på ”fel sätt”. Vid gripandet ska flera vittnen ha sett hur hon misshandlades brutalt av polisen. Kort efter hon tagits i polisens förvar föll Mahsa Amini i koma. Hon fördes till sjukhus för intensivvård men kunde inte räddas och avled i fredags.
Beskedet om hennes död har väckt stora protester i Iran. På sociala medier lägger iranska kvinnor upp filmer där de klipper av sig håret och bränner sina slöjor. Och under Mahsa Aminis begravning i helgen samlades hundratals demonstranter och skanderade ”Död åt diktatorn”. Filmerna har fått stor spridning både på sociala medier och internationella nyhetsmedier.
– Staten tror att de kan befästa sitt styre genom att kontrollera det offentliga rummet. Men det blir en utmaning nu när människor kan filma ingripandena och visa att allt går brutalare till än vad regeringen och staten vill påskina, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.
Iranska myndigheter tillbakavisar att Mahsa Amini skulle ha utsatts för övervåld och polisen hävdar att hon drabbades av en hjärtattack. Men det är ingenting folket köper, framhäver Rouzbeh Parsi. Det hände när hon var i polisens förvar och dessutom är den iranska staten dålig på utkräva ansvar av sina egna representanter vid dylika händelser, konstaterar han.
– Om de är smarta, vilket de sällan är, skulle de göra eftergifter nu och erkänna att de överskridit en gräns på ett extremt grovt sätt. Men samtidigt finns det väldigt starka kulturkonservativa element i staten, det är en grundläggande del av den. Det är inte helt lätt att se hur de kommer att navigera den här situationen.
Rouzbeh Parsi menar att det är viktigt att poängtera att protesterna vi ser nu inte är början på någonting nytt. Missnöjet mot regimen har länge bubblat bland folket. Och sedan Ebrahim Raisi tog över som president förra året har det växt ytterligare.
– Den nya presidenten är mycket mer konservativ än vad Hassan Rouhani var. Sedan Ebrahim Raisi tog över har den vardagliga repressionen och försöken att kontrollera hur kvinnor klär sig ökat. Det har varit en katt och råtta-lek det senaste året där momentum har legat i att folk i allt större utsträckning struntar i de här reglerna, säger Rouzbeh Parsi.
Enligt honom kan det av vissa i landets politiska elit ses som ett svaghetstecken att låta ”sedlighetsbrott” gå ostraffade. Att ha kontroll över människors vardagssituation kan ses som en intäkt för att staten har kontroll generellt, menar Rouzbeh Parsi.
Han understryker också att protesterna inte bara bottnar i slöjtvånget. Det handlar också om den strukturella ojämlikhet som råder i Iran och om att landets ekonomi har varit på fall, med massiv korruption och allmän misskötsel. Samt sanktioner från USA och den världsomspännande pandemin och inflationen.
– Iran hade redan hög inflation. Kombinationen av detta har gjort att ekonomin har krympt och att köpkraften minskat radikalt. Medvetandet om det har tagit sig in i människors vardagsliv när exempelvis kött blivit en lyxvara. Det finns många källor till frustration och ilska, säger Rouzbeh Parsi.
Hur utbredda protesterna i dag är tycker Rouzbeh Parsi att man ska vara försiktig med att säga i nuläget.
– Men många är överens om att det är fråga som på något vis länkar samman oppositionen utanför landet och de i landet som tycker att staten ska sluta lägga sig i deras liv. All opposition handlar inte nödvändigtvis om att regimen ska störtas, men slagorden finns där. Men man måste fundera lite på hur utbrett det är, säger han.
Rouzbeh Parsi är skeptisk mot att protesterna kommer att innebära några dramatiska vändningar i Iran. Det är fortfarande en stat med stort våldskapital och institutionell sammanhållning. Men han tycker att det är hoppingivande att det kommer reaktioner mot Mahsa Aminis död även från de högre skikten i samhället. Från politiker, konstnärer och filmregissörer.
– Iran har en korrupt elit som inte inser att de inte lever i det samhälle de började bygga upp på 80-talet efter revolutionen. Det samhället har aldrig funnits och finns inte idag. Allt flera struntar i vad staten säger om moral och religion, men staten slår dövörat till. Diskrepansen mellan samhället de vill att människor ska anpassa sig till och det verkliga samhället blir bara större, säger Rouzbeh Parsi.
Vad tror du att protesterna nu kan få för effekt?
– Vad som brukar hända i länder som Iran är att staten tittar åt ett annat håll. Den ger utrymme att töja på reglerna. Ingen inom eliten vill betala det politiska priset för att göra det som är verklighet officiellt. Kanske tonar man ned och slutar låta sedlighetspolisen härja som den gör. Men slöjan är en prestigefråga och har blivit ett viktigt attribut för statens förmåga till kontroll, säger Rouzbeh Parsi.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.