Bild: Mats Wingborg

bärplockarna Under sommaren 2023 kom 150 bärplockare till Åsele, Västerbotten, för att säsongsjobba hos IVS Berry. Efter vittnesmål om innestående löner, för lite mat och andra missförhållanden åtalades företagets ägare. Under onsdagen började rättegången i Lycksele tingsrätt.

Under onsdagen inleds rättegången mot mannen och kvinnan som åtalats för människohandel kopplat till deras bärföretag IVS Berry. Under sommaren 2023 hyrde de in 150 personer från ett thailändskt bemanningsföretaget. Nio av de 150 bärplockarna stannade kvar under hösten för att vittna mot det svenska företagets ägare. Innestående lön, inte tillräckligt med mat och obesiktigade bilar är några av de missförhållanden som förundersökningen visar på.

Mats Wingborg är journalist och har länge följt bärbranschen och de arbetsmiljöproblem bärplockarna så ofta utsätts för. Han har även under åren träffat den åtalade mannen och de bärplockare som arbetat för honom. Bärplockarna ska bland annat gått ut i skogen för att hitta jaktrester att äta, tillsammans med bär de plockade.

Mats Wingborg

 

– Den åtalade mannen har plockare på tre platser och det här fallet handlar om de som bodde i Åsele. Missförhållandena i hans företag har varit kända länge. Rättegången tar upp bland annat att bärplockarnas bilar varit obesiktigade och det har varit ett problem förut. Åtalet bygger på en förundersökning på 4 000 sidor, säger han.

Missförhållandena uppdagades när 40 av bärplockarna samlades vid kulturhuset i Åsele och protesterade mot missförhållandena under sensommaren 2023. Socialtjänst och polis kallades in för att hjälpa till och förundersökningen startades.

Hårdare bevakning

En del som åklagaren lyfter i åtalet är den tvångssituation bärplockarna befinner sig i. De skuldsätter sig när de åker hit och blir därför än mer beroende av inkomsten i Sverige.

– Och den kritiken gäller egentligen inte bara det här företaget. Det är generellt för hela branschen. Det finns stora skillnader inom branschen, men det finns också stora generella problem för hela branschen. Bland annat att alla plockare är djupt skuldsatta när de kommer till Sverige. Jag tror att rättegången är bra för branschen, säger Mats Wingborg.

Senast ett åtal gällande människohandeln inom bärbranschen gick till rättegång var för drygt tio år sedan.

– En del av ansvaret ligger på Migrationsverket som beviljat tillstånd till företaget att hyra in personal varje år trots rapporter om missförhållanden. De, och andra berörda myndigheter, har dock börjat ta detta på större allvar. Det har blivit hårdare bevakning på branschen inför den här sommaren och det är svårare att få tillstånd. Många har inte ens sökt inför kommande säsong, säger Mats Wingborg.

Rättegången väntas vara färdig den 19 juni.