Minimilöner Efter förslaget om att riva upp EU-direktivet om minimilöner är regeringen, LO och Svenskt Näringsliv hoppfulla. Men Europafacket är kritiska och menar att direktivet har främjat kollektivavtal och höjt lönerna för miljontals arbetare.
EU-domstolens generaladvokat kom i tisdags med sitt förslag på avgörande i tvisten mellan EU-parlamentet och Danmark gällande direktivet om minimilöner. Generaladvokaten går på Danmarks, och Sveriges, linje om att direktivet ska återkallas i sin helhet. Något som glädjer regeringen, LO och Svenskt Näringsliv.
– Vi välkomnar självklart beskedet. LO har jobbat med frågan tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv inom ramen för Arbetsmarknadens EU-råd för att skydda den svenska modellen. Vår gemensamma uppfattning är att lagstiftaren har gått över gränsen i minimilönedirektivet och generaladvokaten har kommit till samma slutsats, sa LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arena när beskedet kom.
Men Erik Sinander, arbetsrättsjurist vid Stockholms universitet, är kritisk mot förslaget. Han framhåller att det finns en stark uppfattning i Europa om att direktivet förbättrar villkoren för många arbetstagare, och att många berörs av det. Han anser också att Sverige och Danmark är onödigt kritiska mot direktivet.
– Det här är det första direktivet som säger att länderna ska främja kollektivavtal. Om idén är att man ska skydda den nordiska modellen riskerar det att bli lite bakvänt. Även Sverige ska ju främja kollektivavtal enligt direktivet. Så det blir lite att skjuta sig själv i foten om det nu ogiltigförklaras, säger Erik Sinander.
Han menar att generaladvokatens är överraskande, men inte på något sätt bindande för domstolen. Det är långt ifrån säkert att domstolen följer förslaget, påpekar Erik Sinander.
Hård kritik från Europafacket
Europafacket är mycket kritiska mot generaladvokatens förslag att riva upp direktivet. De kallar det för den viktigaste arbetstagarlagstiftningen på EU-nivå under en gerenation.
”Direktivet om adekvata minimilöner har redan uppmuntrat flera nationella regeringar att omvärdera sina minimilöner. Därigenom har det höjt lönerna för miljontals lågavlönade arbetstagare. Denna anständighetströskel ifrågasätts nu av generaladvokatens yttrande, som chockerande nog argumenterar för konkurrens inom EU baserad på sänkta minimilöner”, skriver Europafacket i ett pressmeddelande.
Direktivet ställer också krav på att medlemsstaterna ska vidta åtgärder för att förhindra fackföreningsfientlig verksamhet. Ett ogiltigförklarande av direktivet skulle innebära att dessa skyldigheter tas bort, varnar Europafacket.
– Om förslaget förverkligas skulle det slå hårt mot arbetare och deras fackförbund. Det skulle fullständigt undergräva målet om sociala framsteg som är inskrivna i EU:s fördrag, säger Europafackets generalsekreterare Esther Lynch i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.