Foto: Vita huset/Palestinska nyhetsbyrån WAFA

Gaza Donalds Trumps utspel om att USA ska ta över Gaza och förvandla det till “Mellanösterns riviera” har mötts av massiv kritik världen över. Dagens Arena har pratat med statsvetarna och Mellanösternexperterna Isabell Schierenbeck och Anders Persson. Båda två ser många problem med den amerikanska presidentens förslag. 

Vilken inverkan kan Trumps utspel ha på den pågående vapenvilan i Gaza? Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på Israel-Palestina konflikten menar att det beror på hur parterna väljer att tolka det Trump sagt.

– Utifrån ett perspektiv blir det mindre intressant för Hamas att fortsätta in i nästa fas av vapenvilan. Men man skulle också kunna tänka sig att det blir en press på dem att verkligen gå vidare, för att det samtidigt är ett visst mått av orimlighet i det han säger. Att man ser det som ett hot om någonting längre fram. Det andra perspektivet handlar om att det här ger Netanyahu någonting att ta tillbaka hem till sin koalitionsregering. Det skulle kunna underlätta för honom att hålla kvar Smotrich (som representerar det högerradikala partiet Religiös sionism) i regeringen. Det skulle göra det lättare att gå vidare med den andra fasen av vapenvilan, för att det är ofarligt utifrån ett religiöst sionistiskt perspektiv. 

“Finns inte på kartan”

Trumps idé om att palestinierna i Gaza skulle förflyttas till Jordanien eller till Egypten skulle vara väldigt svårt att genomföra i praktiken. Det menar Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet och Mellanösternexpert.

– Jag tror att viljan att ta emot palestinska flyktingar är extremt liten. Det har att göra med att de här länderna vill att det ska bildas en palestinsk stat. Och att länderna kommer att ses som förrädare om de tar emot palestinska flyktingar. 

Anders Persson och Isabell Schierenbeck. Foto: Johannes Rydström, Linnéuniversitetet/Johan Wingborg, Göteborgs universitet

 

Men det finns flera skäl till att grannländerna inte skulle vilja ta emot flyktingar från Gaza, enligt Isabell Schierenbeck. 

– Det finns inte på kartan att de här staterna skulle göra det. Framför allt inte utifrån ett inrikespolitiskt perspektiv. Det skulle medföra otroliga utmaningar. Och i Jordaniens fall så skulle det kunna utgöra ett hot mot regimen på lång sikt. Saudiarabien har också varit väldigt tydliga med att de vill se en utveckling mot en tvåstatslösning, om de ska normalisera relationerna med Israel. 

Inte realiserbart

Anders Persson ser Trumps förslag om att USA ska ta över Gaza och förvandla det till “Mellanösterns riviera” som extremt osannolikt. 

– Det finns inte någon seriös analytiker i regionen eller i omvärlden som på allvar ser det här som en realiserbar plan. Att det skulle bli en riviera för alla världens folk med amerikanska trupper och så vidare. Vad den israeliska regeringen och deras stödpartier spinner på är ju egentligen inte att Trump ska ta över. De vill kunna realisera sina planer på att flytta palestinierna. Sen är det viktigt att tillägga att det här av allt att döma också skulle strida mot internationell rätt. Dessutom kan man verkligen ifrågasätta om det finns en vilja bland väljarna i USA, det republikanska partiet och regeringen att stationera trupper och strida mot Hamas i Gaza, säger Anders Persson.  

Han får medhåll av Isabell Schierenbeck. 

– Att Trump skulle få igenom det här är ungefär lika troligt som att USA ska köpa Grönland. Jag ser det mer som ett instrument att driva politik i en viss riktning än att det faktiskt är något han på riktigt vill genomföra.