Enligt experter kommer Stockholms nya sjukhus leda till färre vårdplatser och längre köer för patienter med vanliga sjukdomar, rapporterar SvD.
Om 500 dagar öppnar Nya Karolinska Solna i Stockholm. Få betvivlar att miljardsatsningen kommer att utvecklas till högspecialiserat sjukhus i världsklass för mycket svårt sjuka patienter eller patienter som drabbats av ovanliga sjukdomar.
Däremot finns det många läkare och experter som menar att det nya sjukhuset kommer påverka vården negativt för vanliga patienter, skriver SvD.
– Det blir flera hemska år och en enorm vårdplatsbrist för patienter med helt vanliga sjukdomar, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening till tidningen.
Enligt honom behöver Stockholm egentligen ett vanligt sjukhus och i stället för ett ”skrytbygge”.
– Det är ett imponerande bygge, men vi behöver egentligen ett nytt helt vanligt sjukhus och fler vårdsängar, större akutmottagningar och fler vårdcentraler och mer pengar för att bygga ut psykiatrin, säger han till SvD.
Ursprungligen planerades NKS för 550 vårdplatser. Det har man senare tvingats öka på till 730, men det är fortfarande nästan 170 sängar färre än på dagens Karolinska i Solna. Från början var det också meningen att i stort sett hela gamla Karolinska sjukhuset skulle tas ur drift, men många tror nu att det mesta blir kvar.
– Sannolikt måste gamla KS drivas parallellt med det nya. Då sitter du med två sjukhus att driva i Solna ett antal år, till oerhörda kostnader. Det blir enorma slukhål, säger Anders Lönnberg (S), en av få politiker som varit med om hela NKS-resan från idé för 15 år sedan till idag, till SvD.
Med en befolkningsökning på 40 000 om året, längre livslängd och bättre vård kommer behovet av ännu fler vårdplatser öka framöver.
– Trycket kommer bli extremt mot vårdens olika nivåer. Det är tufft redan idag, men det blir värre och de som far mest illa är som vanligt de gamla, kroniker, multisjuka och den vanliga patienten med lunginflammation, hjärtinfarkt eller ljumskbråck. De får räkna med längre köer och väntetider, säger läkarföreningens Johan Styrud till SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.