Avtal 2025 I kommande avtalsrörelse kräver LO högre övertidsersättning för deltidsanställda. Men en EU-dom från i somras slår redan fast att lägre ersättning för deltidsanställda är diskriminering.
– Det här följer av EU-rätten och är inget de behöver förhandla sig till, säger Niklas Selberg, docent i arbetsrätt vid Lunds universitet.
I veckan presenterade LO-förbunden sina krav inför avtalsrörelsen. Ett tydligt krav berörde ofrivillig deltidsanställning och att övertidsersättningen för deltidsanställda, så kallad mertid, ska bli högre. I dag är ersättningen lägre än för de som jobbar heltid.
Enligt arbetsforskarna Niklas Selberg och Erik Sjödin strider svenska kollektivavtal mot EU-rätten. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (23/10) framhåller de att EU-domstolen slagit fast att det är diskriminerande att deltidsanställda har lägre ersättning än heltidsanställda.
Domen forskarna hänvisar till kom i somras. I den konstaterar EU-domstolen att det var diskriminerande när två vårdbiträden i Tyskland, som jobbade 40 respektive 80 procent, inte fick övertidsersättning förrän de jobbade över heltidsmåttet på 38,5 timmar/veckan.
– Domen är tydlig och klar på ett sätt som EU:s domar inte alltid är. Det var i strid med EU:s deltidsdirektiv och diskriminerande mot deltidsanställda. I vårt system är det inte lika illa, men det är billigare att använda deltidspersonal än att använda de som jobbar heltid. Det menar vi är i strid med EU-rätten, säger Erik Sjödin, som forskar om arbetsrätt vid Stockholms universitet.
”Vill lösa det avtalsvägen”
Niklas Selberg, som är docent i arbetsrätt vid Lunds universitet, tycker att det är lite överraskande att LO går ut med att det här ska tas upp i förhandlingar. Då måste de betala för att deltidsanställda ska få något de ändå har rätt till.
– Det här följer av EU-rätten och är inget de behöver förhandla sig till. LO hade inte behövt säga något om det och kunde förhandlat till sig andra grejer. De kan vänta på att medlemmar går till domstol för att få skadestånd eller delar av kollektivavtalet ogiltigförklarade, säger Niklas Selberg.
Martin Nyberg, avtalssekreterare på fackförbundet Handels, menar att EU-domen från i somras tydliggör att det finns en överhängande risk att det förekommer diskriminering mot deltidsanställda även i Sverige.
– Det är vårt ansvar som part att vi tillsammans med motparten tillämpar vårt kollektivavtal så att det lever upp till EU-direktivet. Vår uppfattning är att det i dag strider mot det. Vi vill genom avtalsvägen lösa det här och säkerställa att ingen deltidsanställd blir diskriminerad, säger Martin Nyberg.
Kan ni inte pröva frågan i domstol?
– Teoretiskt sett kan man pröva frågan där. Men vi vill lösa den genom att vi parter reglerar våra avtal så att de inte står i strid med direktivet. Om vi inte gör det finns det en risk att enskilda medlemmar går till domstolen, säger Martin Nyberg.
Varför ska ni förhandla om något som era medlemmar har rätt till? Då måste ni väl ge motparten något i utbyte för det?
– Förhandlingarna är inte igång ännu, men det är klart att det kan vara en farhåga i så fall. Om vi inte lyckas reglera frågan kan enskilda anställda driva det i domstol, och det är också en kostnad. Det vilar ett ansvar på oss och våra motparter att vi reglerar det här i våra avtal, säger Martin Nyberg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.