De högerextrema sajterna har påverkat traditionell media, menar Daniel Poohl, Expo. »Man börjar låta lite mer som de här sajterna.«
Antalet högerextrema nyhetssajter har exploderat. Men hur har högerextrema nyhetssajter påverkat samhällsdebatten?
Den frågan debatterades på ett seminarium i Almedalen på torsdagen som anordnades av Expo.
I en artikelserie har Expo granskat de högerextrema och högerpopulistiska alternativmedierna. Bland annat har man gjort en textanalys av de mest tongivande sajterna och jämfört dessa med artiklar med fokus på politik och samhälle i DN och Aftonbladet.
Och skillnaderna är markanta. Innehållet på de högerextrema och högerpopulistiska alternativmedierna är betydligt mer negativt. Dessutom använder de sig i högre grad av tredje person plural (de och dem) – vilket visat sig vara något som särpräglar extrema grupper.
Hur påverkar då de här sajterna?
Daniel Poohl, chefredaktör för Expo, förklarar att det är svårt att mäta besöksstatistiken men att man ändå kan konstatera att de högerextrema och högerpopulistiska sajterna tillsammans bildar de ett mediekluster som har en betydande andel konsumenter. Däremot är det långt ifrån allt som får spridning.
– Mycket passerar obemärkt förbi, säger Daniel Poohl.
I juni publicerade LO en nyhet där man konstaterade att svenskarnas intresse för att sprida, kommentera och gilla material från hatsajter minskat dramatiskt sedan november förra året.
Daniel Poohl nämner två tänkbara förklaringar. Det skulle kunna bero på att medvetenheten har ökat. Alternativt att sajterna kanske inte behövs på samma sätt eftersom de har påverkat den traditionella medierapporteringen.
Han radar upp flera exempel, bland annat att Aftonbladet och flera andra medier valde att gå ut med gärningsmannen etnicitet efter Ikeamorden i Västerås. Något Aftonbladets dåvarande publisher Jan Helin förklarade med att man annars hade »gett avsevärt bränsle åt en av vår tids stora konspirationer – att media förtiger sanningen«.
– Det ironiska med de här resonemangen är att först säger man: vi måste vara konsekvensneutrala, vi kan inte låta vår syn på SD prägla vad vi skriver. Sedan säger man: men eftersom det går så bra för SD måste vi rapportera på ett annat sätt, säger Daniel Poohl.
Han menar att traditionell media nu börjat konkurrera med de högerextrema och högerpopulistiska sajterna.
– Det som har hänt är att man börjar låta lite mer som de här sajterna.
Jan Helin, som också deltog på seminariet, anser att pressetik nu är viktigare än någonsin eftersom den stora mängden inte alls regleras av pressetiken.
– Därför måste man tänka sig för väldigt noga. Blir det norm att bryta mot pressetiken har man låtit sig påverkas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.