Bild: LO
Bild: LO

I veckan valde IF Metall Malmfälten sin första kvinnliga ordförande. Men det är långt kvar till målet om jämställdhet inom LO-förbunden. 

I veckan meddelade LO:s vice ordförande Tobias Baudin att han är redo att ta över som ordförande för det kvinnodominderade fackförbundet Kommunal. Dagen före valdes Elin Näslund till ny styrelseordförande för IF Metall Malmfälten – den första kvinnliga ordföranden i industrifackets tioåriga historia.

Två talande exempel på hur det står till med jämställdheten inom LO-facken.

Just IF Metall är ett av de fackförbund som lever upp till LO:s krav på kvinnlig representation på central nivå, enligt en kartläggning av fem LO-förbund som tidningen Arbetet gjort.

När Karl-Petter Thorwaldsson valdes till ny LO-ordförande 2012 underströk han vikten av att se till att fler kvinnor fick viktiga poster. Året därpå presenterades en undersökning över hur kvinnors och mäns representation såg ut inom LO.

Resultatet var nedslående. Trots att nästan hälften av LO:s medlemmar är kvinnor, var de underrepresenterade i både LO:s styrelse och avtalsråd. I styrelsen till exempel, var endast 17 procent kvinnor.

Även i fackförbunden var representationen skev. Av 176 ordinarie förbundsstyrelseplatser upptogs 124 av män och 52 av kvinnor.

Och bilden är densamma nu tre år senare, enligt Arbetet. Ett exempel är Målarförbundet som trots tio procent kvinnliga medlemmar helst saknar kvinnlig representation i förbundsstyrelsen.

Bara två av 14 LO-förbund, HRF och Kommunal, har procentuellt fler kvinnliga förhandlare än manliga och därtill gott om kvinnliga ombudsmän med avtalsansvar.