AVTAL17 De fem facken inom industrin sade under eftermiddagen gemensamt nej till budet om 5,9 procents löneökning under tre år. Arbetsgivarsidan sa däremot ja.
Budet från de opartiska förhandlarna, Opo, var ett rent lönebud. Ingen av frågorna som parterna drivit och som rör bland annat reglering av arbetstid, pensioner och låglönesatsning var med i förslaget till avtal.
Industriarbetsgivarna uppger att de valde att tacka ja för att de såg det som positivt att få ett avtal i hamn.
– Det var absolut inget lätt beslut, utan vi ser att det här ligger på gränsen till vad vi klarar av när det gäller svensk basindustris konkurrenskraft, sade Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Enligt Industriarbetsgivarna är det många av deras medlemsföretag som ännu inte har hämtat sig efter finanskrisen.
Facken inom industrin är å sin sida missnöjda med både löneökningsnivåerna och avsaknad av andra villkor i budet.
– Vi har sagt att för att vi ska acceptera ett slutgiltigt avtal måste det innehålla deltidspension, flexpension och låglönesatsning, så vi från facken har gemensamt sagt nej, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall till Dagens Arena.
Hur ser du på Opos bud?
– Det hade nog varit väldigt besvärligt om både vi och arbetsgivarna sagt nej, så de har nog tänkt nu att de lägger ett bud där de har arbetsgivarna med sig, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Även Unionen är tydliga med att både avsättningar till flexpension och låglönesatsningen måste finnas med i ett avtal de ska skriva under, samt att det totala värdet på avtalet måste vara högre (ofta räknas pensionsavsättningar in i det totala lönebudet i procent, red.anm).
– Att inte avsättningar till flexpension fanns med i Opos bud måste jag säga är både förvånande och bekymmersamt om vi ska kunna nå ett avtal, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.
Nu väntar slutförhandlingar med de opartiska ordförandena där alla fem fackförbund sitter ned gemensamt vid förhandlingsbordet, och arbetsgivarna gör samma sak på sitt håll. Efter det kommer Opo lägga en slutlig hemställan, som det är meningen att parterna ska hinna svara på innan nuvarande avtal löper ut vid midnatt på fredag.
Enligt Martin Linder är utgångsläget inte helt ljust för att kunna nå ett avtal inom den tidsramen.
– Utifrån den hemställan vi har haft idag så är det ju flera delar kvar att lösa, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.