Uppemot 500 sjuksköterskor saknas i akutsjukvården i Stockholm. Den så kallade sommarkrisen håller på att permanentas, varnar Vårdförbundet i Stockholms län, skriver SVD.
Personalbristen går upp och ner, men nu har den blivit kronisk, menar Vårdförbundet i Stockholms län. Överbeläggningar, uppskjutna behandlingar och långa väntetider på akutmottagningarna är resultatet. Tydligast är bristen bland specialistsjuksköterskor. Medelåldern för specialistsjuksköterskor är hög och många kommer att gå i pension under de närmaste året, skriver förbundet.
De områden som framför allt är drabbade är cancersjukvården, barnsjukvården, operationsavdelningarna, intensivvården, förlossningen och psykiatrin.
På Södersjukhuset i Stockholm saknas 18 sjuksköterskor på akuten. Även på internmedicin, ortopedin, intensivvården, förlossningen och Sachsska barnsjukhuset fattas också personal.
Sjuksköterskebristen är inte enbart ett sommarproblem som riskerar patientsäkerheten.
Carina Hansen som arbetar på kardiologen och ibland på akuten på Södersjukhuset säger till Svenska Dagbladet att det är så slimmat och arbetsbelastning är så hög att det är svårt att ha full koll över patienterna:
– Man kan bli tillfrågad om extrapass, beordrad till övertid och vissa dagar hinner man inte ens ta rast. Det är ingen bra arbetsmiljö och det är inte patientsäkert, men sjukhusledning och politiker skyller på varandra. Man vill inte lösa problemet med att vi är överarbetade och underbetalda, säger hon.
– Det finns inga marginaler kvar men man bryr sig inte om att unga människor väljer bort det här yrket därför att det är för tufft, för mycket ansvar, svårt att göra karriär och alldeles för dåligt betalt. Ingångslönen är för dålig, löneutvecklingen nästan obefintlig, det allmänna löneläget för dåligt och att skaffa sig ny kompetens lönar sig inte, säger Eva Nowak, Vårdförbundets ordförande, till Svenska Dagbladet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.