Folktandvården arbetar för fullt för att ge tandvård åt asylsökande. Men för privata tandläkare är det svårt att ge asylsökande tandvård – något som SKL och facket vill ändra på.
Enligt lagen har alla asylsökande rätt till akut tandvård, och barn har rätt till fullständig tandvård. Det ökade antalet asylsökande i Sverige har medfört ett större besökstryck i folktandvården.
– Det ser väldigt olika ut i olika delar av landet. På vissa ställen har man ett ansträngt läge och man har svårt att hinna med, säger Bent Petersen, ordförande i Sveriges folktandvårdsförening.
Att besökstrycket ökar beror dels på att fler människor behöver tandvård, dels att många asylsökande inte haft en regelbunden tandvård tidigare vilket innebär mer omfattande och tidskrävande tandskador.
– Konsekvensen blir att man får skjuta på de planerade besöken. Normalt kallar vi till besök med 1-3 års mellanrum. Nu kan det bli så att man får vänta något år extra, säger Bent Petersen.
Anders Ljungné, tandvårdschef i Västra Götaland, säger att man på ett övergripande plan klarar situationen hyggligt.
– Men i enskilda kommuner kan det vara bekymmersamt. Och vi märker att situationen blivit tuffare de senaste månaderna, säger han.
I dagsläget är det i princip bara folktandvården som tar emot asylsökande. Men drygt hälften av tandvården i Sverige bedrivs i privat regi. Därför anser branschorganisationen Privattandläkarna, Sveriges tandläkarförbund, Sveriges tandläkarförbund och SKL att det behövs en lagändring som underlättar för privata tandläkare att ta emot asylsökande.
– Vi nås av ständiga rapporter om att situationen i folktandvården är mycket ansträngd på grund av flyktingströmmen. (…) hela tandvården, även de privatpraktiserande, måste kunna ta emot och behandla de asylsökande i denna extraordinära situation, säger Hans Göransson, ordförande i Sveriges tandläkarförbund i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.