1 maj Kortad arbetsdag, längre semester, 70 miljarder till välfärden: De fackliga talarna ställde krav på Löfven i årets 1:a maj-demonstrationer.
Mycket fokus har de senaste tiden legat på trygghetsfrågor för Socialdemokraterna (S). Stefan Löfvens första 1:a maj-tal fortsatte i samma anda. Mer traditionella arbetarfrågor överskuggades av kampen mot terrorister och satsningar på fler poliser.
– Brottsligheten kväver vår frihet, den kuvar våra liv. Vi kan aldrig acceptera det, sade Löfven inför ett hundratal åskådare i Landskrona.
Men statsministern lovade också en “patientmiljard” för att korta kötiderna inom vården.
Utanför Svartedalens äldreboende i Göteborg, samlades en liten skara journalister kring Jonas Sjöstedt (V). Äldreboendet införde för ett och ett halvt år sedan sex timmars arbetsdag, nu vill Sjöstedt se att att fler arbetsplatser inom välfärdssektorn tar efter. 2,5 miljarder vill Vänsterpartiet avsätta till sin nya satsning.
– Vi vill att varje region och kommun i hela Sverige ska välja en arbetsplats och införa sex timmars arbetsdag med samma lön som tidigare. Det finns kostnader, men det finns också stora vinster när sjuktalen och arbetslösheten faller, säger Sjöstedt.
Väl på Gustaf Adolfs torg lockade partiledaren desto fler åhörare. Sex timmars arbetsdag var åter temat för dagen, och Sjöstedt passade även på att skicka en hälsning till Stefan Löfven.
– Det här kommer bli vår viktigaste fråga inför budgetförhandlingarna. Vi är redo för att ta nästa steg, frågan är om Socialdemokraterna är det, sa Sjöstedt.
Även Kommunals ordförande hade tagit sig till Västkusten. Efter ha fått igenom 70 nya avtal och en undersköterskesatsning var det en nöjd Tobias Baudin som talade på Götaplatsen. Kommunalordföranden tog också lång tid till att behandla kriget i Syrien.
– Kamrater, arbetarrörelsen är internationell, det är viktigt att visa solidaritet med våra vänner i Syrien, sa Baudin.
– Jag tycker det är befriande att åter tala om solidaritet i dessa dagar, när det pratas så mycket om invandrare och hur vi ska hantera det. Det var härligt att höra sa Anneli Fjällman, en av åhörarna på Götaplatsen.
Ett stenkast längre ner på Avenyn talade talade Tobias Baudins företrädare Annelie Nordström (FI). Under fjolåret lämnade hon såväl socialdemokratin som ordförandeposten i Kommunal. I sin nya roll som Feministiskt initiativs arbetsmarknadstalesperson, talade hon om vikten av att skrota det nuvarande pensionssystemet. Samtidigt passade hon på att dela ut en känga till sina tidigare partikamrater.
– Att dagens pensionssystem administreras av en regering som kallar sig feministisk är en stor skam. Det enda den sittande regeringen har lyckats åstadkomma för landets äldre är att få igenom en skattesänkning, den kan i bästa fall innebära 200 spänn. Vi behöver inte skattesänkningar, vi en behöver riktig pensionshöjning, det som kvarstår över mandatperioderna, sa Nordström.
Fram till 2020 är jämlikhet LO:s högst prioriterade fråga. Therese Guovelin betonade i sitt tal i Södertälje hur viktigt det är att bekämpa arbetslösheten.
– När människor går utan jobb eller utbildning, då slösar vi med mänskliga resurser. Det är först när alla får använda sin fulla potential, som våra gemensamma resurser nyttjas bäst.
Therese Guovelin passade även på att ge regeringen tre uppmaningar för att minska klyftorna i Sverige.
– Upprätta ett konkret och mätbart mål för jämlikheten, låt kommunerna slippa höja skatten genom att öka statsbidragen och stoppa vinstjakten i skolan.
Kvar i huvudstaden var Karl-Petter Thorwaldsson. LO:s ordförande sällade sig till skaran som nu vill se större investeringar från regeringen.
– Nu krävs riktig politik och stora reformer. Därför vill vi från LO att regeringen satsar minst 70 miljarder på välfärden under den kommande fyraårsperioden.
För att tackla ökade samhällsklyftor vill LO också införa ett jämlikhetsmål.
– Till 2020 behöver vi se ett tydligt och kraftfullt trendbrott vad gäller utvecklingen av ojämlikheten. Senast nästa mandatperiod ska klyftorna börja minska, säger Thorwaldsson.
I solvärmen på Rådhustorget i *Falkenberg lyfte talarna såväl ohälsa och press på unga i skolan som hungerkravaller för 100 år sedan och antidemokratiska hot idag.
Men talen innehöll också hoppfulla budskap och avrundades med kraftfull agitation. Marcelle Farjallah (S), ordförande i Falkenberg, inledde med en tyst minut för att hedra offren på Drottninggatan. Patrik T Nilsson LO:s ordförande i Falkenberg påminde om vikten av organisering:
– Häromåret hittades en lapp insydd i en stol, där en tapetserare i på 1890-talet lämnat samma budskap till oss. Organisationen bär er framåt.
Meryem Özen, SSU-ordförande i Falkenberg, berättande att den borgerliga kommunen avvecklade de sommarjobb som betytt så mycket för unga i Falkenberg:
– Oron för sommaren försvann. Det fick pengarna att räcka månaden ut.
Meryem fortsatte: Skolan är ingen fabrik, lärarna är inga verktyg och vi elever ingen marknad.
Daniel Suhonen knöt an till samma tema i sitt brandtal för en vinstfri välfärd, med tandvårdsreform, lägsta pension på 15 000, sex veckors semester och 7 timmars arbetsdag.
– I demokratin är två fattiga starkare än en rik, påminde han.
Åhörarna gillade budskapet och flera såväl unga som äldre kom fram och tackade efteråt.
– Fanimej det bästa jag hört sen Palme, konstaterade en av dem.
*Fotnot Från Falkenberg rapporterade chefredaktör Liv Beckström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.