Företag missbrukar statligt subventionerade arbeten för billig arbetskraft vilket förstör konkurrensen, menar fler fackförbund. “Det ger inga varaktiga jobb”, anser Hotell- och restaurangfacket.
I år får 200 000 personer halva sin lön betald med skattepengar. Det kostar staten runt 20 miljarder kronor om året.
Flera fackföreningar menar att systemet missbrukas, rapporterar SVT. Många arbetsgivare skriver öppet i sina jobbannonser att de söker personer som har rätt till bidrag, såsom långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända flyktingar.
– Förutom den osunda konkurrensen som det här skapar så blir inte de här anställningarna varaktiga. Det blir inga reguljära anställningar. Så fort bidraget är slut har man inget jobb längre. Då väntar en ny person med nytt bidrag som går in och tar det arbetet som man själv gjorde tidigare. Det här är ett jätteproblem, säger Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket till svt.
Anna Dahlberg, politisk redaktör för Expressen, menar att om Rot-avdrag, sänkt krogmoms och sänkta arbetsgivaravgifter räknas in är hela branscher bidragsberoende. Enligt henne är lösningen fler ”enkla” jobb.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.