Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare, Elisabeth Svantesson finansminister och Britta Lejon, förbundsordförande för ST. Foto: Sveriges Lärare, Magnus Liljegren/ Regeringskansliet och ST.

budget 2025 Regeringen får kritik från fackligt håll för att inte göra mer åt skola, bostadsbyggande och vård och omsorg. Men från arbetsgivarsidan är tongångarna mer positiva. 

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, kritiserar regeringen för att inte satsa tillräckligt på välfärden. 

– Finansministern säger att vi inte har en vårdkris. Finansministern borde besöka Region Östergötland, för att se att krisen redan är här. Budgeten saknar verklighetsförankring. I stället för att satsa och trygga vår gemensamma välfärd vänder finansministern den ryggen, det är ett svek, säger Ragnegård i ett pressmeddelande. 

Falsk varudeklaration”

Fackförbundet ST, som representerar statsanställda, menar att flera av de satsningar som regeringen presenterar egentligen är förklädda besparingar. 

– Det är falsk varudeklaration att presentera satsningar på till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som just satsningar. I själva verket är det myndigheter som nyligen har satts på svältkur som nu får en del av det som man sparat in på. Förfarandet är både dumsnålt och bedrägligt, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare, Malin Ragnegård förbundsordförande Kommunal, och Britta Lejon, förbundsordförande för ST. Foto: Sveriges Lärare/ Kommunal/ST.

 

Fackförbundet Sveriges Lärare menar att regeringen är passiva och inte satsar tillräckligt på välfärden och skolan. 

– Regeringens prioriteringar är huvudlösa och tondöva.
 Sveriges kommuner har under flera år sparat och skurit ner på skolor och förskolor, pressade av hög inflation, lågkonjunktur och hög skuldsättning. Tyvärr ser vi en tondövhet som är öronbedövande, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

Positiv till infrastruktursatsningar

Det råder dock en positiv syn på regeringens infrastruktursatsningar både från fack och arbetsgivare. 

– Att regeringen i budgeten tar tag i den eftersläpande underhållsskulden för vägar och järnvägar är bra och efterlängtat. Nu är det viktigt att satsningarna också blir långsiktiga. Som Sveriges största transportköpare är vår bransch beroende av välfungerande transportsystem. Frågan om förbättrat väg- och järnvägsunderhåll över hela landet är en avgörande faktor för hela skogsnäringen, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna. 

Att regeringen satsar 200 miljarder extra på infrastruktur välkomnas också av Byggföretagen. 

– Underhållsskulden för väg och järnväg behöver prioriteras. Ökad kapacitet för person- och godstrafik gynnar sysselsättning, beredskap och hela Sveriges konkurrenskraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, och Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna. Foto: Byggföretagen och Björn Leijon / Skogsindustrierna.

 

Även fackförbundet Byggnads är positiv till infrastruktursatsningarna även om man ställer sig mer negativ till andra delar av budgeten. 

– Det är välkommet att man försöker komma i kapp den underfinansiering som länge plågat Sveriges infrastruktur. Det är något vi efterfrågat länge.  Men samtidigt har man helt lämnat byggbranschen åt sitt öde och stilla sett på när varslen ökat och tusentals yrkesmän och -kvinnor lämnat branschen. Krisen i byggbranschen fortsätter och vi får inga signaler om att man vill få fart på bostadsbyggandet. Det är under all kritik. Vill regeringen få någonting byggt i framtiden kan man inte glömma de som faktiskt ska göra jobbet, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande för Byggnads.

Sänker skadliga skatter”

Företagarna, som företräder cirka 60 000 företagare runt om i landet, är framför allt positiva till de skattesänkningar som aviseras. 

Regeringen och Sverigedemokraterna har i och med denna budget visat att de förmår att leverera en tillväxtinriktad budget med fokus på att sänka flera skadliga skatter, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip i ett pressmeddelande. 

Även arbetsgivarorganisationen Almega välkomnar skattesänkningarna. 

– Regeringens skattesänkningar för att öka drivkraften att arbeta och premiera utbildning är väldigt välkomna och något som Almega har kämpat för länge. Skadliga skatter ska tas bort och det måste alltid löna sig att arbeta och utbilda sig, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega, Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande för Byggnads, och Johan Grip, chefsekonom på Företagarna. Foto- Kate Gabor/Almega, Byggnads och Oskar Omne/Företagarna.