Biståndsminister Gunilla Carlssons kritik mot en skrift utgiven av Palestinagrupperna har fått frivilligorganisationer att varna för censur.
En temaskrift, ”Kolonialism och apartheid – Israels ockupation av Palestina”, utgiven av Palestinagrupperna har fått biståndsminister Gunilla Carlsson att reagera kraftigt. Skriften har finansierats av skattepengar som Palestinagrupperna sökt från Forum Syd, en paraplyorganisation som biståndsmyndigheten Sida anlitar för att klara sitt informationsuppdrag.
Enligt Gunilla Carlsson är skriften för hårt vinklad.
– Här finns ståndpunkter som ensidigt tar ställning i en fruktansvärd konflikt. Ena parten demoniseras och man tar tydligt ställning och bedriver opinionsbildning. Men det ska inte skattebetalarnas pengar användas till. Sidas uppdrag är att allt material ska vara informativt och kunnigt om biståndet, men vid några tillfällen har det inte funkat, säger biståndsministern till Svenska Dagbladet.
Enligt Palestinagrupperna förs en diskussion i den utgivna skriften om begrepp som kolonialism, ockupation och apartheid, och om dessa kan vara applicerbara på Israels politik gentemot Palestina. Organisationens förbundssekreterare Anna Wester säger till Dagens Arena att man överraskades av biståndsministerns offentliga kritik.
– Vi reagerade med förvåning. Det är något helt nytt att regeringen går in och har synpunkter på den här typen av skrifter, när vi har följt alla regler och inte gjort något olagligt, säger hon.
Också Afrikagrupperna, en annan medlemsorganisation i Forum Syd, som har sysslat med utvecklingsfrågor i södra Afrika i över trettio år, reagerar negativt på biståndsministerns utspel:
”En oroande faktor är Sidas roll som informationsfilter […] Att reglera vad det svenska civilsamhället får säga muntligt eller i tryckt text har jag svårt att se som något annat än censur”, skriver Afrikagruppernas Agnes Nygren i en kommentar.
“Ministerstyre”
Att Gunilla Carlsson öppet går ut och kritiserar en enskild publikation har fått Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet och ordförande i Forum Syds styrelse, att anklaga biståndsministern för ”ministerstyre”.
– Som riksdagsledamot tycker jag att regeringen går alldeles för långt när man styr Sida så hårt. Det kan inte bara vara regeringens eller UD:s bild av biståndsarbetet som ska förmedlas, även frivilligorganisationerna måste komma till tals. Annars blir det utslätat, säger hon till Svenska Dagbladet.
Även Olof Palmes Internationella Center, den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationell verksamhet och opinionsbildning, finansieras till stor del av pengar från Sida. Enligt centrets generaldirektör Jens Orback verkar det finnas ett motstånd mot klassiskt folkrörelsebistånd i den moderatledda regeringen.
– Palmecentret och, tror jag, andra ramorganisationer känner en viss skepsis i stödet för folkrörelsebiståndet från regeringen, säger han till Dagens Arena.
– Det är väldigt svårt att dra en skarp gräns mellan informations- och opinionsarbete. När vi träffar våra samarbetspartners runtom i världen så vill de att vi ska informera om deras situation, och då även om de underliggande strukturer som gör det svårt att bedriva utvecklingsarbete. Och om vi har ett samarbete med, säg, Burmas demokratiaktivister och sedan informerar om deras verksamhet och situation, då kommer det ofrånkomligen att ses som opinionsbildning av den burmesiska regimen, fortsätter han.
Sedan de fyra borgerliga partierna tog över regeringsmakten 2006 har man ställt allt tuffare krav på Sida. Informationsanslaget har redan halverats från nästan 200 miljoner.
Dagens Arena har utan framgång sökt Gunilla Carlsson för en kommentar under dagen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.