Fattigdom snarare än missbruk och psykisk ohälsa är det som tvingar människor i hemlöshet, enligt Stadsmissionens årliga hemlöshetsrapport.
Besöken på Stockholms stadsmissions verksamhet för människor i akut hemlöshet har fördubblats på tre år, rapporterar Dagens Industri.
2011 hade Stadsmissionen 15.000 besökare och 2014 hade siffran stigit till 30.000. Det är framför allt nyanlända och EU-migranter som står bakom ökningen.
– Vi märker hur hemlösheten byter skepnad. Förr hade en större andel missbruksproblematik och psykisk ohälsa, men nu ser vi hur hemlöshet allt oftare beror på fattigdom, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, till DI.
Kommunernas arbete för att motverka hemlöshet sågas i rapporten. Enligt Stadsmissionen så saknas ofta konkreta åtgärder för att hjälpa svaga grupper till bostad, och krav på att bygga billigt, i kommunernas ägardirektiv till allmännyttan.
– Det vi efterfrågar är att regeringen ska skärpa kraven i bostadsförsörjningslagstiftningen, så att kommunerna tvingas att ta till riktlinjer och ägardirektiv som säkerställer att allmännyttan går in och i sin tur säkerställer bostäder för ekonomiskt och socialt utsatta hushåll, säger Maria Markovits.
Enligt rapporten så drabbas även barnfamiljer, unga vuxna, äldre och långtidssjukskrivna i dag i högre utsträckning av hemlöshet.
– Man utnyttjar inte möjligheten att allmännyttan ska användas för att säkerställa bostäder just för dem som har allra svårast att själva lösa sin bostadsfråga — vilket enligt oss vore det rimliga, säger Marika Markovits.
Föreningen vill se en nationell tak-över-huvudet-garanti.
– Kommunerna har ett nödansvar för alla som vistas i kommunen och vi tycker att det också borde omfatta att man ska kunna få ett kortsiktigt tak över huvudet, säger Marika Markovits.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.