Nyhet Facebooks nya plattform Workplace såldes in med att arbetsgivare kunde kontrollera vilka ämnen och ord som fick synas. Som exempel på ord att dölja användes »facklig organisering«. Efter kritik har Facebook bett om ursäkt, och tagit bort funktionen, skriver The Intercept.
I förra veckan presenterade Facebook flera nyheter på deras plattform Workplace, ett Facebook för jobbet. På plattformen ser användaren ett flöde av inlägg, som på Facebook, men istället för vänner som skriver och delar så är det kollegor. Baserat på vad användare postar inlägg om lyfts ämnen fram, de »trendar«. En av de nya funktionerna på Workplace är att administrator kan ta bort eller blocka populära ämnen så de inte kommer upp i flödet hos andra användare.
På presentationen diskuterades fördelarna med «innehållskontroll« och som exempel på ord som arbetsgivare kan tycka är användbart att hindra är »facklig organisering«. Något som The Intercept var först att rapportera om.
Används av stora företag
Workplace lanserades 2016 och finns i en gratis version och en premium version, som idag har över 2 miljoner betalande användare. Stora företag som Nestle, Walmart, Heineken, Campbell Soup Corporation, Starbucks är bara några exempel på företag som använder sig av tjänsten. De är också företag som har en historia av att motarbeta facklig organisering.
Bland användarna finns inte bara företag, också exempelvis hela Singapores regering och administration.
Att Facebook säljer in sin nya applikation med att den har en inbyggd möjlighet att försvåra facklig organisering kommer i en tid då det är troligt att allt fler amerikaner använder sig av Facebook eller Workplace för att organisera sig, skriver The Intercept. Webbtidningen har tidigare rapporterat om att utskick gjorts till anställda som varnar för att pandemin kan bli en gnista som tänder stödet för facket och att internet och olika social plattformer har kraftfull potential att nå människor.
I USA har arbetsgivare sedan länge bevakat sociala medier för att kväva facklig organisering. En studie som tidigt undersökte fenomenet fann den amerikanska myndigheten National Labor Relations Board, mellan åren 2009 och 2011, tog emot omkring 100 anmälningar där arbetstagare hade fått en varning eller till och med fått sparken efter att ha skrivit inlägg, framförallt på Facebook, om facklig organisering.
Workplace backar
Efter kritik plockades Workplace presentationen ner och Karandeep Anand, produktansvarig för Facebook Workplace bad om ursäkt för att just begreppet »facklig organisering« hade använts.
Till The Intercept säger en talesperson för Facebook att »medans dessa innehålls-modererande-verktyg är användbara för företag, så var exemplet i presentationen ett dåligt val och skulle aldrig ha använts. Verktyget var en beta-version och vi har tagit bort det och avvaktar med lanseringen tills vi vet vad vårt nästa steg är«.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.