Bong Joon-hos Parasit (2019) går just nu att se på SVT Play Foto: TT Nyhetsbyrån

Film Vill du titta på film i påsk men vet inte var du ska börja? Dagens Arenas Jon Andersson tipsar om fem filmer på SVT Play du inte får missa.

Parasit (2019)

Bong Joon-hos fantastiska dramakomedi finns nu åter att se på SVT Play. Denna briljant blandning av komedi, thriller och tragedi handlar om en familj från enkla förhållanden som plötsligt drar en vinstlott, då sonen får jobb som privatlärare i en rik familj. Nu gäller det bara för honom att se till så att resten av familjen också får anställning i det välbärgade hushållet. “Parasit”  börjar som en skruvad komedi, men utvecklas snart till något mycket mer mångfasetterat. För er som redan sett “Parasit”, kan jag rekommendera att göra det igen. Det är en film som blir ännu bättre andra gången man ser den. Enligt min åsikt är det 2000-talets förmodligen bästa film

Kan ses till den 29 maj

Körkarlen (1921)

Victor Sjöströms stilbildande klassiker från 1921 fortsätter att trollbinda filmpubliken, över hundra år efter att den kom ut. Den avancerade användning av återblickar och dubbelexponeringar, samt det universella temat om att ge en människa en andra chans har gjort Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs roman till en klassiker som känns lika relevant som när den kom. Ingmar Bergman har sagt att “Körkarlen” är den film som betytt mest för honom av alla filmer han sett. När filmtidskriften FLM bad filmkritiker att lista sina svenska filmfavoriter hamnade “Körkarlen” på första plats. Jag stämmer in i hyllningskören. “Körkarlen” är utan tvekan en av de bästa svenska filmer som någonsin gjorts. 

Kan ses till den 11 maj. 

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

2023 röstades Chantal Akermans feministiska klassiker fram till den bästa filmen genom tiderna av en kritikerpanel i den brittiska filmtidningen Sight & Sound. Filmen följer hemmafrun Jeanne Dielman (Delphine Seyrig) under tre dygn. Vi får dock tidigt veta att Jeanne inte är en vanlig hemmafru utan att hon också är prostituerad. Under filmens nästan tre och en halv timme får vi följa Jeanne i hennes dagliga rutiner. Hon handlar, lagar mat åt tonårssonen och tar emot sexköpare i sitt sovrum. Kameran rör sig sällan och står ofta placerad i köket där Jeanne kokar potatis, förbereder en köttfärslimpa eller äter sin lunchmacka. Något vi får följa i realtid.

Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles är både ett portalverk för feministisk film och en av de bästa filmer som någonsin gjorts. Nu finns filmen att se på SVT Play, men bara till i morgon söndag. Har ni inte sett denna filmklassiker passa på att göra det nu. 

Kan ses till den 20 april. 

Snön på Kilimanjaro (2011)

När den franske filmskaparen Robert Guédiguians nya film “Drömmen lever vidare” hade premiär för ett knappt år sedan, kallade jag den för feelgood med substans. Ett liknande epitet skulle kunna sättas på Guédiguians kanske mest kända film “Snön på Kilimanjaro”, som nu finns att se på SVT Play. Precis som i “Drömmen lever vidare” spelar Guédiguians hustru Ariane Ascaride och favoritaktören Jean-Pierre Daroussin huvudrollerna. Den här gången som ett strävsamt par, vars liv slås i spillror då de blir rånade på de pengar de sparat för att göra en resa till Kilimanjaro. Här finns både smärta, värme och medmänsklighet. Skådespeleriet är i toppklass. Som vanligt i Guédiguians filmer är det samspelt mellan människor som är den viktigaste ingrediensen. 

Kan ses till den 20 oktober. 

Harakiri (1962)

Akira Kurosawa är den regissör som är mest känd för samurajfilmer. Men han är långtifrån den enda som ägnat sig åt att skildra den här perioden i Japans historia.  Masaki Kobayashis “Harakiri” från 1962 kan på alla sätt och vis ställas på samma nivå som Kurosawas bästa i genren. Filmen om den herrelösa samurajen Hanshirō som anländer till en herrgård där han begär att få begå rituellt självmord, är en av de allra bästa samurajfilmer som gjorts. Ju mer vi får veta om omständigheterna kring Hanshirōs begäran desto mer komplex blir historien. Precis som i klassiker som “De sju samurajerna” är det en film som innehåller såväl action som ett emotionellt djup. Det snygga fotot och de välkoreograferade stridsscenerna bidrar till en filmupplevelse i världsklass.  

Kan ses till 29 augusti.