Film Nyligen hade Vittorio De Sicas klassiker Cykeltjuven nypremiär på svenska biografer. Jon Andersson tipsar om fem andra bra filmer om arbetarklassen.
Kvarteret Korpen (1963)
Regi: Bo Widerberg
Keve Hjelm är strålande som alkoholiserad familjefar i Malmös fattigkvarter och Tommy Berggren gör en av sina bästa roller som sonen Anders, vars dröm är att komma bort från kvarteret och bli författare. Filmen hyllades med all rätt av såväl kritiker som andra filmskapare. Bland annat konstaterade Ingmar Bergman att han blivit övertäffad av Widerberg : “‘Korpen’ var ett fulländat mästerverk i sitt slag. Det sjunde inseglet var ett försök där jag tog i så det knakade”, förklarade han. Om Bergman hade rätt i det kan man ha olika åsikter om. Men det kanske räcker med att konstatera att Bo Widerbergs klassiker än i dag står ut som en av de bästa filmerna om arbetarklassen som gjorts i Sverige.
Går att se: Med abonnemang på Draken Film och CMore. Finns också att hyra på SF Anytime och TriArt Play.
Rosetta (1999)
Regi: Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne
Redan från första filmrutan får vi uppleva desperationen hos huvudpersonen Rosetta (Émilie Dequenne). Hon vägrar att acceptera att hennes provanställning inte kommer att förlängas vilket resulterar i våldsamt motstånd mot arbetsgivaren. Det hela slutar med att polisen får komma och föra bort henne från arbetsplatsen. Snart får vi reda på varför. Rosetta behöver inte bara försörja sig själv utan också sin alkoholiserade mamma, som hon bor ihop med i en husvagnspark. Kampen för att livnära sig har sällan skildrats så tydligt som i denna film. Filmen vann Guldpalmen i Cannes och är en av många mästerliga filmer av belgiska filmbröderna Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne.
Går att se: Finns att låna gratis på biblioteket med filmtjänsten Cineasterna. Finns också att hyra på SF Anytime, TriArt Play och Blockbuster.
Äta, sova, dö (2012)
Regi: Gabriela Pichler
Gabriela Pichlers regidebut från 2012 kan beskrivas som ett syskon eller en kusin till Rosetta. Precis som i Dardennebrödernas film handlar Äta, sova, dö om en ung tjej och hennes kamp för att få ett jobb. I filmen, som vann en Guldbagge för bästa film 2013, får vi följa 20-åriga Raša (Nermina Lukač) som blir uppsagd från sitt jobb på en fabrik i ett litet samhälle i Skåne. Hur ska hon nu klara av att försörja sig själv och sin sjuklige far? Sällan har arbetarklassen i Sverige beskrivits på ett så varmt och öppet sätt som i denna filmpärla. Nermina Lukač är magnifik i huvudrollen och fick välförtjänt en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.
Går att se: Finns att hyra på TriArt Play.
I, Daniel Blake (2016)
Regi: Ken Loach
Frågan är om det finns någon regissör i filmhistoriens som gjort så många bra arbetarskildringar som brittiska Ken Loach. Och frågan är om han någonsin gjort det så bra som i detta mästerverk från 2016. Berättelsen om 59-årige Daniel Blake (Dave Johns) som bedöms vara för sjuk för att jobba men för frisk för att få sjukersättning säger mycket om den tid vi lever i. Daniels vänskap med den ensamstående mamman Katie (Hayley Squires) ger en extra dimension åt denna film som belönades med en välförtjänt Guldpalm under Cannesfestivalen 2016.
Går att se: Med abonnemang på Draken Film, HBO Max och TriArt Play . Finns också att hyra på bland annat SF Anytime, TriArt Play och ITunes.
Umberto D (1952)
Regi: Vittorio De Sica
Vittorio De Sicas andra neorealistiska klassiker är på samma mästerliga nivå som regissörens mer kända film Cykeltjuven. Umberto D handlar om fattigpensionäreren Umberto Domenico Ferrari (Carlo Battisti) som blir hemlös efter att han inte kan betala hyran i tid. Filmen är en hjärtskärande beskrivning av en äldre mans kamp för att överleva i efterkrigstidens Italien. Scenen när Umberto motvilligt sträcker ut sin hand för att börja tigga är mästerlig. Sällan har en filmbild förmedlat ett så starkt budskap. Flera av de teman som för första gången användes i de neorealistiska filmerna – som att filma i riktiga miljöer, göra berättelser om vanliga människors problem och att använda sig av amatörskådespelare- skulle komma att bli stilbildande. Det är ingen överdrift att säga att alla filmer jag skrivit om här ovan har neorealismen att tacka för det mesta.
Går att se: Finns att streama gratis på Daily Motion eller köpa på DVD på CDON.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.