Foto: Pixabay.

Facket Unionen, Sveriges ingenjörer och Journalistförbundet varslar om strejk. Ett nytt avtal är klart för anställda i kommuner, kommunala bolag och regioner. Här är fem fackliga nyheter från veckan som gått.

Unionen och Sveriges ingenjörer varslar om strejk

Tjänstemannafacket Unionen och Akademikerförbundet Sveriges ingenjörer varslar om strejk där motparten är flera företag inom Almega. Varslet berör medlemmar i facket som arbetar inom utbildning, bilbesiktning, fastighetsservice och teknik. För Unionen handlar det om fyra avtalsområden medan Sveriges ingenjörer är med på två av varslen. Stridsfrågorna handlar bland annat om arbetstidsförkortning och deltidsanställdas rätt till övertidsersättning.

– Unionens inställning är alltid att lösa frågor vid förhandlingsbordet. Vi har dock kommit till vägs ände nu och ser inte någon annan utväg än att varsla om konflikt i det här läget. Almega har även här avvisat våra medlemmars avgörande krav och vi har inte kunnat nå en förhandlingslösning som ger löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda som jobbar över, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen, i ett pressmeddelande.

Om inte parterna kommer överens träder varslet i kraft den 23 april.

Journalistförbundet varslar om strejk

Journalistförbundet varslar om strejk på SVT. Det tillkännagjorde förbundet på fredagskvällen. Stridsfrågorna för Journalistförbundet är samma som för Unionen och Sveriges ingenjörer – arbetstidsförkortning och ersättning till deltidsanställda. Motparten är också Almega, där Medieföretagen ingår. Därför påverkas indirekt förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Medieföretagen om de fem journalistavtalen på dagspress, public service, tidskrift, etermedier och bemanning.

– Arbetsuppgifterna har över tid blivit fler, kollegorna färre och möjligheten till återhämtning har försämrats utan att våra medlemmar fått förbättrade villkor i samma takt. Vi förväntas dessutom arbeta högre upp i åldrarna och vi ska hålla till pensionen. Därför kräver vi arbetstidsförkortning för att på sikt kunna säkra ett hållbart arbetsliv i mediebranschen, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en artikel i Journalisten.

Nytt avtal för tjänstemän i kommuner

Ett nytt avtal är klart för runt 220 000 anställda i kommuner, kommunala bolag och regioner. Det är OFR Allmän kommunal verksamhet som skött förhandlingarna. Där ingår representanter för fackförbunden Akademikerförbundet SSR, Scen & Film, Ledarna och Vision. Parterna på arbetsgivarsidan är SKR, Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Avtalet följer industriavtalets märke på 6,4 procent och avtalsperioden löper fram till 31 mars 2027. Parterna har bland annat kommit överens om att deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid får samma övertidsersättning som heltidsanställda. Det görs också en särskild satsning på OB-tillägget natt mot lördag, söndag och helgdag samt åtgärder i syfte att förlänga arbetslivet.

Krav på kortare nattarbete

Fackförbundet ST vill ha inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid för post- och flygplatsanställda. Under fredagen framförde fackförbundet ST sina krav till arbetsgivarparten Almega Tjänsteförbunden. Kollektivavtalet som ska omförhandlas omfattar bland annat anställda inom Postnord och Swedavia. Fackförbundet ST kräver också löneökningar i takt med omvärlden, slopad karensdag och arbetstidsförkortning. Detta i likhet med övriga kollektivavtalsområden som förhandlas.

‒ En arbetstidsförkortning är viktig för våra medlemmar, men inom post och flygplats är det också viktigt när man jobbar. För att skapa en hållbar arbetsmiljö behöver vi se över definitionen av nattarbete och följa Arbetsmiljöverkets riktlinjer, säger ST:s förhandlingsledare Sofia Torrberg i ett pressmeddelande.

Vård-vd avgår mitt i krisen

Det har under veckan rapporterats om missförhållanden på flera av Forenede cares äldreboenden. Äldre har fått dö ensamma och tvingas ligga kvar i sängen hela dagarna på grund av personalbrist. Dementa har också försvunnit utan att personalen märkt det. Nu avgår vårdföretagets vd Madeleine Lundström mitt i krisen. Forenede care är Sveriges tredje största omsorgsbolag och enligt dem har avgången inget med den senaste veckans händelser att göra. Forenede care krävs på böter från flera kommuner för avtalsbrott. Om inte bristerna åtgärdas riskerar de att förlora avtalen. Två kommuner har redan under det senaste året rivit sina avtal med Forenede care efter allvarliga brister.