Andelen personer som dör efter kort tid på särskilda äldreboenden ökar. Dödstalen för korttidsdöda har ökat från fem till 25 procent de senaste fem åren. Forskarna vet inte vad ökningen beror på, skriver DN.
Personer som dör efter kort tid på särskilda äldreboenden har ökat kraftigt. Det visar en ny studie.
– Situationen är ganska ny. För 4–5 år sedan var andelen som kom in och dog snabbt 5 procent och nu är de 25–30 procent. Det är det som är så märkligt, säger Mårten Lagergren, projektledare vid Äldrecentrum och Aging Research Center på Karolinska institutet som gjort studien, till DN.
Vad ökningen beror på är oklart. Förklaringarna kan vara flera. Men enligt forskarna skulle den så kallade kvarboendeprincipen kunna vara en orsak – att äldre bor kvar hemma längre.
De senaste tio åren har 29 000 äldreboendeplatser försvunnit.
Samtidigt har det under 2000-talet skett en förskjutning från äldreboenden till hemtjänst. Andelen äldre (personer som är 80+) med plats på äldreboenden har sjunkigt från 20 till 14 procent. Parallellt har andelen med hemtjänst ökat från 18 till 23 procent under 2000-talet.
– Det går bra fram tills när man är i så dåligt skick att man måste in på sjukhus. När man skrivs ut måste kommunen ordna plats på äldreboende och då flyttar personen in och dör inom en kort tid. Det är den utvecklingen vi ser, färre sjukhusplaster med kortare vårdtider gör att gamla dör fortare på äldreboenden, säger Pär Schön, medförfattare till studien, till DN.
Sett ur ett längre perspektiv har gruppen 80-plussarna på svenska äldreboenden blivit färre. 1980 bodde 62 procent av de äldre på äldreboenden. 2012 hade den siffran sjunkigt till 37 procent.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.