Thailändare som vanligtvis plockar musslor i Portugal, men som nu plockar skogsbär i Ångermanland.

Bärplockarna Thailändska musselplockare bosatta i Portugal har rest till Junsele i Ångermanland för att plocka blåbär och lingon. I skuggan av färre anställda ökar friplockningen. Dagens Arena fortsätter att granska bärplockarnas villkor. 

Den 26 juni godkände Migrationsdomstolen Ransäters överklagande. Det innebar att Ransäter blev det enda bärföretag som fick rätt att hyra in arbetskraft av thailändska bemanningsföretag. In i det sista var det ovisst om det skulle bli några anställda bärplockare överhuvudtaget. Ett avslag skulle inte bara ha slagit mot Ransäter, utan också mot bärgrossisten som köper bären: Olle Svensson AB. Fredrik Reinholdsson, marknadschef på Olle Svensson AB, berättar att han och ledningen för Ransäter, i väntan på domen, diskuterade utvägar. Lösningen blev att återuppliva den organisation för så kallad friplockning som funnits tidigare. Att satsa på friplockning betyder att man samarbetar med lokala bärhandlare som driver bäruppköp. Vem som helst kan nyttja allemansrätten, plocka bär och sälja bären till ett bäruppköp.

Tjänar bättre i år

I år har därmed Ransäter dubbla system för att få in skogsbär. På ett tiotal förläggningar – från Meselefors i norr till Älvdalen och Munkfors i söder – har man bemanningsanställda. Därutöver har företaget slutit avtal med en handfull lokala ombud som driver bäruppköp. 

Ett av Ransäters lokala ombud är Leif Ögren, som håller till i Älvsbyn men har bäruppköp även i Piteå och Boden. Ögren skräder inte orden när han beskriver myndigheternas ökade kontroll av branschen.

– Polisen har varit vid mina bäruppköp tre gånger den här säsongen. De vill kontrollera allt. Vilka som plockar bär åt mig, var de bor och hur jag betalar dem. Allt vill de veta.

Antalet bärplockare i skogarna har minskat. Det har fått kilopriset att rusa. För ett kilo blåbär har friplockare fått upp till 28 kronor. För anställda bemanningsplockare är kilopriset 4–5 kronor lägre. Även priser på lingon har ökat kraftigt. Friplockare har kunnat få upp till 21 kronor kilot. Det är mer än dubbelt så mycket som förra säsongen.

 

De flesta som plockar bär åt Leif Ögren är thailändare som är bosatta i Sverige. Han säger att de tjänar bättre än på många år.

– En av dem är en kvinna som jobbar som städare i Älvsbyn. Efter jobbet går hon varje dag ut i skogen och plockar blåbär. Hon brukar få ihop över 30 kilo och jag betalar 26 kronor per kilo. Det blir en ersättning på mer än 800 kronor varje dag. I stort sett lika mycket som hon får i lön. Hon gör rätt för sig och det är skandal att myndigheterna försöker sabotera vår verksamhet.

Jobbar som musselplockare

Inte bara och Olle Svensson/Ransäter köper bär från lokala bäruppköp. Det gäller också flera av de bärföretag som förlorat möjligheten att använda thailändska bemanningsanställda, som till exempel Polarica och Blåtand. 

På marken framför en parkerad minibuss i Junsele i norra Ångermanland sitter två thailändare. Den ena har en glödande lödkolv handen. Flera sladdar från bilen hänger lösa. De försöker sätta tillbaka en baklykta som lossnat. För att hålla undan myggen har de samlat ihop näver och pappersskräp och tänt små eldar på grusplanen. 

Bärplockare i Junsele försöker att få fast en lös baklampa på den minibuss de använder för att ta sig ut i skogen.

 

Nan Veerayut lyfter samtidigt ut bärlådor med både blåbär och lingon ur minibussen. Hon och 20 andra thailändare i Junsele jobbar till vardags som musselplockare i Portugal. De har uppehållstillstånd där och rätt att röra sig fritt inom EU. För att dryga ut inkomsterna har de tillfälligt rest till Sverige för att plocka bär och sälja dem till ett bäruppköp. Tipset om jobbet har de fått från thailändska släktingar som varit i Sverige och jobbat.

– Vi tjänar fyra gånger mer än som musselplockare. Kanske kan jag spara en del. Drömmen är att komma tillbaka till Thailand med pengar för barnens utbildning, säger Nan Veerayut.

Det har inte passerat en enda bil den senaste halvtimmen på Köpmangatan, som skär genom Junsele. Nan Veerayut uppskattar lugnet här. Så ser inte hennes vardag ut i Portugal. Där måste företag som bedriver musselplockning vara registrerade hos myndigheterna, men det finns gott om illegala aktörer utan tillstånd. Portugisiska medier har rapporterat om att allt fler arbetslösa försöker försörja sig på att plocka musslor. Särskilt längs floden Tejos bankar. Polisen har ofta varit brutal mot plockarna, som ofta är migranter. 

Polisingripande

Dagen efter bryts lugnet även i Junsele. Två polispiketer stannar utanför bäruppköpet. Igor Iukalo, som sköter uppköpet på uppdrag av Bo Axelssons företag Blommor & Bär i Söderhamn, blir förhörd i en halvtimme. Polisen beslagtar hans mobiltelefon. Han får tillbaka den först när förhöret är över. Igor Iukalo är ukrainsk medborgare, men bor sedan en tid i Sverige. Han har fraktat utrustning på lastbil åt den ukrainska armén. Nu skakar han på huvudet. Han är pessimistisk över tillståndet i världen och undrar hur kriget i hans hemland någonsin ska ta slut. 

Nan Veerayut uppskattade lugnet i Junsele, ända till polisen dök upp.

 

Flera andra ukrainare plockar bär till uppköpet i Junsele. Kvinnorna Ivanna och Lesia har lämnat Ukraina under några veckor och hyr ett övernattningsrum. Om fyra veckor ska de resa tillbaka, förhoppningsvis med pengar som ska räcka både till dem själva och deras släktingar. Ännu en ukrainare som plockar bär är Mischa. Han har varit anställd av militären och befunnit sig vid fronten, men nyligen fyllde han 60 år och fick gå i pension. Han har deltagit i stormningen av områden som kontrollerats av ryssarna och vill inte tillbaka. 

Polisen ställer inte bara frågor till Igor Iukalo utan också till flera av de plockare som säljer bär till bäruppköpet. Ytterligare en dag senare lämnar de thailändska plockarna Junsele för att plocka bär på annan ort. Polisingripandet skakade om dem, men orsaken till att de reser vidare är en annan. De hoppas också komma till ett område med mer lingon. Veckorna innan fanns de mycket blåbär, men de har tagit slut. 

Risker med ökad friplockning

Relationen mellan anställda bärplockare och friplockningen liknar två kommunicerande kärl. Nu har antalet anställda plockare minskat samtidigt som kilopriserna på bär har ökat. Det har lett till att fler företag börjat med friplockning. Mycket talar för att friplockningen kommer att fortsätta öka. 

Igor Iukalo bolmar på en cigarett. Han har lämnat sitt hemland Ukraina. Nu jobbar han vid bäruppköpet i Junsele.

 

En växande friplockning innebär flera risker. En är att företag organiserar bäruppköp för att slippa anställa plockarna. Det blir särskilt tydligt när företagen som driver bäruppköp också står för utrustning, boenden och bilar. En annan risk är att plockare blir lurade till Sverige med löften om lättförtjänta pengar, men där mellanhänder tar det mesta av inkomsterna. Det har redan hänt många gånger. Under årens lopp har det särskilt drabbat friplockare från Bulgarien och Rumänien.

De två bärhandlare från Åsele som nyligen dömdes för människoexploatering hade haft anställda bemanningsplockare, men de grövsta missförhållandena under det senaste årtiondet har snarast drabbat friplockare. Det är därför befogat att bäruppköpen kontrolleras, men hårdhänt övervakning har också ett pris. Det illustreras av de skrämda friplockarna i Junsele. 

Text och foto: Mats Wingborg