Nya regler ska underlätta för kommuner och friskolor att ta emot nyanlända elever, föreslås i en ny utredning.
I dagsläget tar fyra procent av de svenska skolorna emot en tredjedel av alla nyanlända elever.
I höstas fick därför utredaren Ebba Östlin i uppdrag att se över hur kommuner i större utsträckning skulle kunna placera elever i andra skolor än de närliggande för att få en jämnare fördelning av nyanlända och därmed förbättra förutsättningarna för integration. Något som samtliga partier utom SD och V ställde sig bakom i höstens migrationsöverenskommelse.
I utredningen som lämnades över till utbildningsminister Gustav Fridolin i dag, föreslås att kommunerna ska få göra undantag från närhetsprincipen. Dessutom ges möjligheten för friskolor med kö att ta emot nyanlända, genom att ha en särskild kvot vid på fem procent vid intagningen.
– De allra flesta kommer även i fortsättningen att komma in på sitt förstaval, säger Gustav Fridolin till TT.
Liberalernas Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet, är kritisk till utredarens förslag och anser att för mycket makt flyttas över från föräldrar till politiker.
– Det här är en alldeles för stor inskränkning i det fria skolvalet för att vi ska kunna släppa igenom detta i riksdagen, säger han till TT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.