Fortum utnämndes till årets farligaste arbetsplats efter fyra dödsolyckor under året. Elektrikerförbundets skyddsombud är inte förvånad.
Petter Johansson är regionalt skyddsombud på Elektrikerförbundet och en av dem som flaggat för de dåliga arbetsförhållandena på bygget i Hjorthagen, där två byggnadsarbetare omkom i en uppmärksammad olycka i slutet av förra året.
– Det är ingen angenäm lista att toppa. Tyvärr blir jag inte speciellt förvånad med tanke på hur dålig arbetsmiljö det var när vi besökte Hjorthagen. Det har varit viktigare för Fortum att få klart arbetet i tid och pengar har gått före en bra arbetsmiljö, säger Petter Johansson.
Efter olyckan i Hjorthagen gjorde Elektrikerförbundet en polisanmälan. Åklagaren har nu beslutat att lägga ner förundersökningen, ett beslut som Elektrikerförbundet nu överväger att överklaga.
– Om det nu är så att det juridiskt inte är något brott att ha en fruktansvärt dålig arbetsmiljö och veta om det så är det en brist i lagstiftningen. I sådana fall måste lagstiftningen förändras enligt vårt sätt att se det. Vi har inte bestämt om vi ska överklaga beslutet, vi undersöker vad det finns för juridiska möjligheter, säger Petter Johansson.
De punkter som Elektrikerförbundet anmälde – avsaknad av utrymningsvägar, skyltning och belysning – har blivit åtgärdade på byggarbetsplatsen.
– Tyvärr krävdes det så stora åtgärder för att få problemen åtgärdade. Det tycker jag är allvarligt. Om det blev åtgärdat för att förbättra arbetsmiljön eller för att få igång arbetet igen, det vet inte jag, det får Fortum uttala sig om, säger Petter Johansson.
Fortums presschef Per-Oscar Hedman har ingen förklaring på varför dödsolyckorna inträffade.
– För varje av de tre olyckorna som inträffat måste vi avvakta arbetsmiljöverkets och polisens utredningar för att se vad det är med rutinerna som behöver förändras eller utvecklas, säger han.
Enligt Per-Oscar Hedman har Fortum efter olyckan i Hjorthagen förstärkt sin säkerhetsorganisation, ökat antalet skyddsronder och lagt mer fokus på säkerhetsarbetet. Men hittills har inte företaget förändrat sina rutiner i säkerhetsarbetet, utan inväntar rapporterna från myndigheterna.
– Så som regelverket ser ut måste arbetsmiljöverkets och polisens utredningar ligga till grund för hur olyckorna kunde hända, vi har inget val än att avvakta utredningarna så att vi gör rätt åtgärder, säger Per-Oscar Hedman.
Är ni i toppen av listan även nästa år?
– Det hoppas jag verkligen inte. Jag hoppas också att listan är kortare nästa år, det var ingen rolig läsning den sammanställningen, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.