Barnfamiljer är en grupp som undantas från överenskommelsen om tillfälliga uppehållstillstånd. “Det skapar incitament att ta med barnen på den osäkraste flyktvägen”, säger Lisa Pelling.
En del av den överenskommelse som regeringen och alliansen på fredagen enades om var införandet av tillfälliga uppehållstillstånd. De kommer att bli huvudregel under de närmaste tre åren.
Men permanenta uppehållstillstånd kommer fortfarande att beviljas för kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer. Beslutet kan få hemska konsekvenser, menar Lisa Pelling, utredningschef på Arena idé.
– Det skapar incitament att ta med familjen på den osäkraste flyktvägen, att färdas irreguljärt i händerna på smugglare. Om man i stället får permanent uppehållstillstånd som pappa, kan man därefter låta familjen resa reguljärt och någorlunda säkert, säger hon.
Dessutom innebär de tillfälliga uppehållstillstånden att mottagningssystemet blir dyrare eftersom Migrationsverket måste behandla asylansökningarna två gånger – en gång när den asylsökande kommer och en gång när uppehållstillståndets går ut.
Ett annan ekonomisk aspekt är att det vi sparar mest pengar på är att människor snabbt kommer ut i jobb, enligt Lisa Pelling.
– Här blir därför arbetsgivarens motivation ett problem. Alla nyanställda behöver ju introduktion och handledning, och om man vet att den här personen snart kommer att försvinna från arbetsplatsen så kommer man inte vara villig att göra den investeringen, säger Lisa Pelling.
Till och med mitten på 80-talet tillämpade Sverige tillfälliga uppehållstillstånd. De togs bort 1984 eftersom de ökade arbetsbördan på Statens Invandrarverk och att permanenta tillstånd ansågs vara bra för etableringen.
Om tillfälliga uppehållstillstånd ska införas, är det därför positivt att de har endast har införts på tre år, menar Lisa Pelling.
– Då får man en möjlighet att utvärdera åtgärden, och vad jag gissar så kommer en sådan utvärdering visa att tillfälliga uppehållstillstånd kostar mer än de smakar, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.