Kulturmöte För åttonde året i rad förvandlas Munktellstaden i Eskilstuna till centrum för Sveriges största kulturpolitiska konvent.
Den 5–8 februari samlar Folk och Kultur över 10 000 deltagare för att medverka i 275 program om kulturens roll i demokrati- och samhällsutvecklingen.
Ismo Railisson är projektledare för Folk och Kultur. Han tror att kulturministerns tal på Göteborgs filmfestival kommer märkas även på Folk och Kultur.
– Det beror på hur kulturministern tar vidare frågan om kulturpolitiken och regeringens roll. Folk kommer nog vara på tårna beroende på vilket perspektiv man har i frågan om just kulturpolitik. Det diskuteras i korridorer och många frågar: “Vad tror du hon kommer ta upp?” Kan inte annat svara än att det vet vi ca 13.20 onsdag 5 februari i Volvo CE Arena.
Anna Livion Ingvarsson är verksamhetschef för Ideell kulturallians, som är en samlande röst för den ideella kultursektorn och kulturföreningar.
– Vi åker dit för att mötas, lyssna och diskutera kulturpolitik. Under dagarna är vi med som en del av Koalition för kulturdebatts scenprogram, och anordnar även själva två seminarier.
– Det pågår som bekant nedskärningar över praktiskt taget hela kulturlivet just nu, så det känns extra viktigt att mötas och diskutera när mycket står på spel. Vår ambition är att lyfta hur lokalt engagemang i kulturlivet bidrar till demokratisk utveckling, vikten av att ta egna initiativ och göra saker tillsammans.
Anna Livion säger så här inför kulturministerns öppningstal:
– I grund och botten hade ministerns tal oerhört lite med kultur att göra. På det sättet kommer talet inte att märkas alls, eftersom vi har många långt mycket viktigare frågor att fokusera på. Men självklart kommer talet ändå att vara närvarande överallt – från scener till mingel och samtal. Genom sina uttalanden stängde hon, ganska ointresserat, dörren till det kulturpolitiska ansvaret som hon som landets högsta kulturpolitiker förväntas ta. Det är anmärkningsvärt och mycket sorgligt.
Årets upplaga av Folk och kultur speglar aktuella kulturpolitiska utmaningar och omfattar teman som kulturens finansiering, kultur och försvar, AI, social hållbarhet och barns rätt till kultur. Tidigare års samarbeten med samiska och nordiska föreningar fortsätter.
– Årets program är mer djuplodande med större innehållsbredd och håller en högre kvalitet. Det är något vi märker varje år att kvalitén på programmet ökar, vilket vi är jätteglada över. Kulturpolitiken är het just nu och det finns många frågor att lyfta, säger Ismo Railisson.
I år har Folk och Kultur utökat med nya lokaler i Eskilstunas kulturella miljöer. För första gången har en lokal ölproducent försett Folk och Kultur med ett eget kulturellt öl, och i Muntellbadhuset kan besökarna gå på bastuseminarium iklädd badrock.
Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd är arrangörerna bakom Folk och Kultur. De tre medlemsorganisationerna har bildat en ideell förening Kulturlyftet – Kultur i hela landet, som är projektägare för Folk och Kultur. Folk och Kultur samarbetar också nära Eskilstuna kommun och Region Sörmland.
Eskilstunas kommunalråd Marie Svensson (S) sitter i Folk och kulturs styrgrupp.
– Det är stort att den ledande mötesplatsen för kulturpolitik hålls för åttonde gången i Eskilstuna. Besökare från hela landet och från våra nordiska länder fyller hotellen, handlar i butiker och äter på restauranger. Det stärker besöksnäringen och citykärnan. Jag hoppas att många Eskilstunabor tar sig till Munktellområdet och Volvo CE Arena där det är fri entré till arenan alla dagar.
Ola Larsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.