ABF-huset i Stockholm. Foto: Wikimedia.

Folkbildning Minskade anslag till studieförbund och folkhögskolor har lett till nedskärningar både när det gäller personal och antalet utbildningar. Mindre kommuner och grupper i behov av extra stöd riskerar att drabbas särskilt hårt. Det visar en ny rapport från Folkbildningsrådet som släpptes på tisdagen. 

Statens anslag till studieförbunden har minskat med 250 miljoner kronor 2024 och med ytterligare 100 miljoner 2025. Något som får konsekvenser för verksamheten, enligt rapporten. 

Skurit ner på lokaler och personal

Studieförbunden har varit tvungna att stänga lokaler och ge minskat stöd till olika verksamheter som kulturprogram och studiecirklar. Dessutom har såväl folkhögskolorna som studieförbunden tvingats skära ner på personal. För studieförbunden handlar det om en personalminskning med 16 procent mellan 2023 och 2024 medan antalet lärartjänster på folkhögskolorna har minskat med 14 procent sedan 2022.

Anna-Karin Lindblom, Folkbildningsrådets generalsekreterare. Foto: Kerstin Westeson.

 

Nedskärningarna har lett till att många folkhögskolor behövt dra ner på det stöd som ges till deltagare i behov av extra hjälp. Undersökningen visar också att nedskärningarna kan få störst konsekvens i mindre kommuner och i förlängningen leda till att vissa kommuner helt blir utan folkbildningsverksamhet.

— Folkbildningen har under mycket lång tid varit en kraft för lärande, kultur och gemenskap i hela landet. Nu ser vi att många tvingas ompröva hur och var de kan bedriva sin verksamhet. Det är en utveckling som vi behöver följa noga för att säkerställa att folkbildningens unika roll inte går förlorad. Det är en stor förlust för både individ och samhälle om grupper ställs vid sidan om tillgång till utbildning, bildning, kultur och social gemenskap, säger Anna-Karin Lindblom, generalsekreterare för Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande. 

Nästa år planeras ytterligare nedskärningar med 150 miljoner kronor.