Nyhet 32 företag som tjänat på corona förvärrat de ekonomiska effekterna av pandemin genom att dela ut vinster till aktieägare istället för att säkra de anställdas jobb och säkerhet. Det visar en rapport från Oxfam som släpps idag.
Den 11 september markerar sexmånaders dagen från det att coronaviruset förklarats vara en pandemi. Under de sex månaderna har minst 900 000 människor dött i sviterna av covid-19, länder har stängt ner, ekonomier har rasat och 1,2 miljarder barn har inte fått gå i skolan.
De senaste 30 åren av fattigdomsbekämpningen riskerar att helt raderas ut. En halv miljard människor kan hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska konsekvenser. 400 miljoner jobb har redan gått om intet och enligt ILO (International Labour Organisation) befinner sig över 430 miljoner småföretag i farozonen.
Samtidigt har de 100 största vinnarna på aktiemarknaden ökat sitt marknadsvärde med över 3 biljoner dollar sedan pandemins start. Det visar hjälporganisationen Oxfam i en ny rapport som släpps idag.
De 25 rikaste personerna i världen har ökat sina förmögenheter med ofattbara summor. Jeff Bezos skulle personligen kunna betala var och en av Amazons 876 000 anställda en engångsbonus på 105 000 dollar idag och fortfarande vara lika rik som han var i början av pandemin.
– Det är chockerande att världens rikaste kraftigt ökar sina förmögenheter mitt i brinnande kris, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam Sverige.
Läs även: »30 år av fattigdomsbekämpning riskerar att gå helt förlorade«
Företagen gör rekordutdelningar
Organisationen menar att många företag har förvärrat coronakrisen genom att göra rekordutdelningar åren innan pandemin. Tömt sina kassor och därmed saknat möjligheten hjälpa sina anställda och underleverantörer när krisen kom.
– Många företag har fortsatt ge utdelningar efter krisen trots att de fått statligt stöd och eller har avskedat folk, säger Robert Höglund och nämner bland annat Chevron.
Chevron skar ner på 10–15 % av sin globala arbetskraft på 45 000 personer, trots att de spenderade mer pengar på utdelning och återköp av aktier under årets första kvartal än vad kärnverksamheten genererade.
Oxfam har analyserat världens 25 mest lönsamma företagen och kikat på deras senaste resultaträkningar. Dessa företag förväntas betala ut aktieägarna över 378 miljarder dollar under 2020. Medans företagen betalade ut 103 procent av vinsten till aktieägarna före krisen, förväntas de att dela ut hela 124 procent i år.
Hela världens problem
Och det är långt ifrån ett problem bland enbart i rika länders företag.
Nigerias största cementföretag, Dangote Cement, som ska ha avskedat över 3000 anställda medan företaget fortfarande förväntas betala 136 % av vinsten till aktieägarna 2020.
De tre största sjukvårdsföretagen i Sydafrika – Netcare, Mediclinic och Life Healthcare Group – betalade ut 163 % av sina vinster till aktieägarna genom utdelning och återköp av aktier.
Sammanlagt delade 59 av världens mest lönsamma företag i USA, Europa, Sydkorea, Australien, Indien, Brasilien, Nigeria och Sydafrika ut nästan 2 biljoner dollar till sina aktieägare, i genomsnitt 83% av intäkterna mellan åren 2016–2019.
En annan väg
Robert Höglund säger att om företagen hade fokuserat mindre på maximal utdelning och mer på att bygga kapacitet att klara av kriser och ta hand om sina anställda hade färre människor förlorat jobbet och notan för skattebetalarna hade blivit mindre.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.