Peter Eriksson Bild: Fredrik Hjerling och Flickr/ Anders Löwdin.
Peter Eriksson Bild: Fredrik Hjerling och Flickr/ Anders Löwdin.

Bostadspolitik Fem forskare kräver i dag att regeringen återkallar sitt beslut om tillåtet buller vid bostäder, för att undvika allvarliga negativa hälsokonsekvenser.  Bostadsminister Peter Ericsson (MP) välkomnar forskarna att höra av sig i tid nästa gång. »Jag känner irritation över det sättet att agera« säger han.

Den första juli träder de nya bullerreglerna i kraft. Idag kritiserar fem forskare regeringens vändning i frågan. »De försvagningar som genomförs av bullerreglerna måste återkallas för att undvika allvarliga negativa hälsokonsekvenser«, skriver de på SvD Debatt.

Turerna kring regelverket som styr hur höga ljudnivåer från spår och vägar som får förekomma vid byggandet av nya bostäder, de så kallade »bullerreglerna« har varit många. I mars gick regeringen till slut med på oppositionens krav att höja gränsen för riktvärdet på hur många decibel buller vid fasaden får uppgå till. För bostäder upp till 35 kvadrat höjs riktvärdet från 60 till 65 decibel och för större bostäder än så – från 55 till 60 decibel.

De nya bullerreglerna, som gäller från och med den första juli, innebär risker för stora hälsoförsämringar menar forskarna. »Det är väl känt att trafikbuller orsakar omfattande störningar och besvärsreaktioner. Dessutom leder trafikbuller till sömnstörningar och minskad möjlighet till återhämtning i bostaden för många människor«, skriver de i debattartikeln.

Forskarna lutar sig bland annat på världshälsoorganisationen WHO, som listar buller som den näst viktigaste orsaken till miljörelaterad ohälsa och studier som visar på samband mellan buller vid bostaden och hjärtinfarkt.

– Min spontana reaktion är: tack så mycket för informationen, vi visste att det var ungefär såhär, vill de i framtiden försöka vara med och påverka i politiken så är det bättre om de gör det innan besluten än efter, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Dagens Arena.

Höjda decibelgränser för samhällsbuller har länge varit de borgerliga partiernas käpphäst för att bygga fler bostäder och har varit en av de stora knäckfrågorna i den svenska bostadspolitiken. Under sommaren förra året lämnade alliansen de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken, bland annat för att regeringen då inte ville gå med på »byggvänliga gränsvärden för buller«.
.
I januari försvarade Peter Eriksson regeringens hållning, som då fortfarande stod fast vid de gamla reglerna, och pekade ut just hälsoaspekten som skäl.

»Ska vi göra ytterligare en förändring nu, så leder det inte till fler bostäder, men möjligen till sämre bostäder med större hälsoproblem och mer buller« sa han till Sveriges Radio.

Men två månader senare ändrade sig alltså regeringen efter att en riksdagsmajoritet med de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna höll på att göra ett tredje tillkännagivande i frågan.

– Jag ville ju inte göra den här ändringen, men oppositionen drev det här väldigt väldigt hårt. Det var väldigt långt gånget krav som tvingade regeringen att agera, säger Peter Eriksson som också tycker forskarna kunde försökt påverka tidigare.

– Det är väldigt viktigt att akademin och forskare lär sig påverka innan det är för sent. Det är förfärligt tråkigt att de försöker agera i efterhand, när det har funnits tid att påverka innan beslut fattas. Jag var ute i media flera månader innan och snarast uppmanade folk att vara med i debatten, men det var ingen som brydde sig då. Så jag känner irritation över det sättet att agera.