Foto: Daniel Mott

Att fördela hyresrätter genom kötid missgynnar unga och nyanlända. Därför borde bostäderna lottas ut, anser två bostadsforskare.

I dag fördelas hyresrätter huvudsakligen efter kötid. Den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt i Stockholms innerstad ligger på drygt 13 år och för hela Stockholmsregionen kring 8 år.

Därmed missgynnas unga och nyanlända på bostadsmarknaden som inte har hunnit samla på sig en lång kötid, skriver bostadsforskarna Hans Lind och Fredrik Kopsch på Aftonbladets debattsida.

De som i stället gynnas av dagens system är de välbärgade hushållen.

»Den som kan vänta länge på en billig bostad har i de allra flesta fall en bra bostad: Annars skulle de inte vara beredda att vänta så länge. Extremfallet är det välbärgade hushållet som köper en bostad men tidigt ställt sig i bostadskön och ser fram mot en billig pensionärslägenhet.« skriver forskarna.

Därför borde hälften av lägenheterna lottas ut till alla som anmäler intresse. Den andra hälften skulle lottas ut bland de som har mer än tio års kötid, för att inte helt missgynna de som har stått i kö.

»Är det så att man ytterligare vill gynna en viss grupp, till exempel ge större chans till hushåll med låga inkomster eller som är nya på orten kan det enkelt göras genom att de får en extra lottsedel och därmed har större chans att få en billig lägenhet.« skriver forskarna.