högskolan Nu drar regeringen tillbaka förslaget om hur högskolor och universitet ska arbeta för att få en större social spridning bland studenter som läser en akademisk utbildning. Anledningen är hård kritik från remissinstanser.
Som Dagens Arena tidigare har berättat var många högskolor och universitet kritiska till regeringens förslag om att utvidga lärosätenas uppdrag att verka för större social mångfald bland sina studenter. De flesta var positiva till intentionen i förslaget men många tyckte att uppdraget som det beskrevs var oklart.
Särskilt kritiska var många högskolor till att de förväntades ta ett utökat ansvar för att bredda mångfalden utan att få extra pengar för uppdraget. Först i ett senare skede skulle regeringen besluta om ett nytt ersättningssystem för lärosätena.
Nu meddelar regeringen att de drar tillbaka sitt förslag som kallas »Brett deltagande i högskoleutbildning«, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Helen Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, säger nu att hon håller med om att regeringen har börjat i fel ände.
– Det bör snarare vara det omvända. Vi behöver först se över resurstilldelningssystemet och därefter kan vi förstärka arbetet med det breddade deltagandet, säger Helene Hellmark Knutsson till Ekot.
På frågan om vad regeringen istället ska göra för att bredda deltagandet (vilket syftar på både rekryteringen av studenter och att få studenter läser klart sin utbildning) säger ministern att hon har förhoppningar på förslag som regeringen ska presentera i vår om hur tillträdet till högskolan ska förenklas.
– Vi hoppas på att det ytterligare ska bidra till att visa hur man kan nå högre utbildning, säger Helene Hellmark Knutsson till Sveriges Radio.
Dagens Arena har tidigare i år berättat hur den sociala snedrekryteringen till högskolor inte har minskat alls de senaste tio åren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.