En ny myndighet och två nya delmål föreslås i Jämställdhetsutredningens betänkande, som på onsdagen lämnades till jämställdhetsministern Åsa Regnér.
På onsdagen överlämnades Jämställdhetsutredningen sitt betänkande till jämställdhetsministern Åsa Regnér. I rapporten föreslås bland annat en ny myndighet för bättre styrning av jämställdhetspolitiken.
Rapporten visar att arbetet för att uppnå de fyra jämställdhetsmålen som regeringen har satt upp går allt för långsamt. Delmålen är jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av obetalt hem- och omsorgsarbete samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
I rapporten föreslås uppförandet av en jämställdhetsmyndighet som ska ha som uppdrag att förbättra kvaliteten på regeringens, kommuners och myndigheters arbete för jämställdhet. Myndigheten ska ge stöd till regeringen för bättre samordning för jämställdhetsinsatser samt att möjliggöra samlade analyser och uppföljning.
– Det är intressant att utredningen kommit fram till att en myndighet för jämställdhet bör inrättas. För att vi ska uppnå målen och rätt användning av resurser behövs mer styrning, struktur och kontinuitet i arbetet, skrev Åsa Regnér i ett pressmeddelande.
Därtill föreslås ytterligare två delmål, som komplement de befintliga målen: jämställd utbildning och hälsa. I skolan är flickor mer stressade och pojkar presterar sämre. Därtill brister jämställdheten inom vården. Bland annat är dödligheten i cancer 50 procent högre bland lågutbildade kvinnor jämfört med kvinnor med eftergymnasial utbildning.
– Utvecklingen går alldeles för långsamt. Vi kan se tendenser till en ökande jämställdhetsklyfta mellan kvinnor och män med olika inkomster och utbildningsbakgrund och mellan inrikes- och utrikesfödda kvinnor och män, konstaterar utredare Cecilia Schelin Seidegård i ett pressmeddelande.
I rapporten understryks vikten av ett tydligt intersektionellt perspektiv för den svenska jämställdhetspolitiken.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.