Utsatta grupper som har svårt att få bostad ska erbjudas prövning för förstahandskontrakt, även i Stockholms innerstad. ”Alla stockholmare ska ha möjlighet att bo i sin stad”, säger bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V).
Stockholms stad vill ge utsatta på bostadsmarknaden, såsom stora barnfamiljer, anhöriginvandrare och missbrukare, möjlighet att få förstahandskontrakt efter att de fått hjälp med genomgångsbostäder, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi tar ett större ansvar, vi vill att alla stockholmare ska ha en möjlighet att bo i sin stad, säger bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) till tidningen.
Den kommunala Stiftelsen hotellhem erbjuder i dag genomgångsbostäder till utsatta på bostadsmarknaden. Efter sju år måste de flytta ut. Nu ska stiftelsen i stället kunna erbjuda förstahandskontrakt på lägenheter efter de sju åren. Lägenheterna ska vara spridda över hela Stockholm.
– De här lägenheterna ska spridas över staden, vi ska försöka undvika en koncentration i ytterstaden. Utomlands blir man fast i social housing-områden, det här ska vara lägenheter som vem som helst kan bo i, inklusive jag själv, säger Fredrik Jurdell, vd för Hotellhem till DN.
Stockholms stad bestämmer över de kommunala bostadsbolagen och kan därför erbjuda individuell prövning för förstahandskontrakt för vissa personer– en förändring som gäller från i dag. De privata hyresvärdarna kommer erbjudas möjligheten att hyra ut till stiftelsen hotellhem som i sin tur hyr ut i andrahand till de utsatta.
– Vi ska skriva till de privata hyresvärdarna. Vi kan inte bestämma över dem men vi kan vädja till dem. Vi måste vara solidariska i Stockholm, de privata hyresvärdarna hoppas jag ställer upp, säger Ann-Margarethe Livh till DN.
Kommunen vill även öka antalet försöks- och träningslägenheter med 400 i år och ytterligare 950 under 2016 och 2017. Utöver det har andra åtgärder redan tagits.
– Vi har sänkt inkomstkraven i allmännyttan till existensminimum vilket gör att många fler äntligen har möjlighet att få en bostad, säger Ann-Margarethe Livh till DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.