Arbetsmarknad Bara den senaste veckan har tre arbetsgivare missgynnat gravida kvinnor och tvingas nu betala nästan 300 000 kronor i ersättning.
Sedan förra veckan har Diskrimineringsombudsmannen (DO) begärt att tre arbetsgivare ska betala ersättning till gravdia kvinnor som de ska ha missgynnat.
Bland annat ska elbolaget Ellevio betala 75 000 kronor till en kvinna som inte fick förlängt konsultuppdrag när hon meddelade att hon var gravid. Och förskolekoncernen Förskolan Pysslingen AB ska betala 50 000 kronor till en gravid kvinna som de sållat bort i rekryteringsprocessen.
Även en kommun i Västsverige ska betala 150 000 kronor till en kvinna efter att ha avbrutit hennes provanställning i hemtjänsten. Kvinnan var gravid och sjukskrev sig ett par dagar efter att provanställningen börjat, och var därefter frånvarande.
Enligt kommunen gjorde sjukfrånvaron att man inte kunde bedöma kvinnans arbetsinsats och kompetens. Men DO slår fast att en kvinna inte får missgynnas på grund av graviditetsrelaterad frånvaro.
”Det är en tanklöshet”
Dagens Arena har tidigare rapporterat att mer än 40 procent av anmälningarna om könsdiskriminering i arbetslivet som inkom till DO förra året gällde graviditet eller föräldraskap. Hittills i år har DO framställt krav i tolv ärenden.
Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för processenheten på DO, säger att könsdiskriminering inte har ökat i samhället. Att de har så många ärenden nu, kopplat till graviditet och föräldraledighet, beror på att det är fler som anmäler och att DO har som ambition att utreda fler ärenden.
– Vår nya ombudsman sedan 2020 har sagt att vi ska driva många fler fall för enskilda, att det är viktigt för att motverka diskriminering. Tidigare drev vi bara principiellt viktiga fall som kunde driva rättsutvecklingen framåt, säger Karin Ahlstrand Oxhamre.
Det har varit förbjudet länge att diskriminera och missgynna på grund av graviditet eller föräldraskap. Varför fortsätter det?
– Det är en tanklöshet. Man tänker att personen inte kommer att kunna arbete på ett tag och att man då skulle har rätt att placera bort den. Men det är ingenting man får ta hänsyn till. Sen handlar det om arbetsmarknaden i stort och ekonomiska faktorer. Det är kännbart att ha en anställd som inte kan jobba, säger Karin Ahlstrand Oxhamre.
Dagens Arena har skrivit flera artiklar om diskriminering på grund av graviditet eller föräldraskap. Läs dem här:
Trots förbud sedan länge – många gravida diskrimineras
Utredare: “Gravidas ställning på arbetsmarknaden är väldigt omodern”
Sanna blev gravid – nedgraderades på arbetsplatsen
Hon omplacerades – nu går fallet till AD
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.