KLIMAT »Med stöd kan vi tidigarelägga satsningen på fossilfritt stål« skriver företrädare för Vattenfall, SSAB och LKAB i en debattartikel.
”Vi är redo att öka insatserna från vår sida, men för att lyckas måste samhället och politiken göra detsamma.” Det är budskapet från Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall, Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB och Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
De tre företagen har tillsammans startat initiativet Hybrit, där stål ska tillverkas utan kol. Målsättningen, som Dagens Arena berättat om, är att få klart en testanläggning i Luleå under 2025 för att kunna börja sälja fossilfritt stål omkring tio år därefter. Nu skriver företrädarna för de tre bolagen att Hybrit-anläggningen kan stå klar tre år tidigare än planerat. Men fyra förutsättningar måste finnas för att det ska kunna bli verklighet:
1: Det behövs stora mängder fossilfri el, motsvarande 10 procent av Sveriges nuvarande elförbrukning.
”En fortsatt god tillgång på fossilfri el med hög leveranssäkerhet, konkurrenskraftiga priser och satsningar på att skapa större flexibilitet exempelvis genom möjligheter till lagring av energi är några nödvändiga åtgärder”, skriver de.
Läs mer: Sveriges största klimatbov vill göra stålindustrin fossilfri
2: ”Det offentliga måste vara med och dela på risken.” Regeringens förslag med en fördubblad satsning på Industriklivet i tre år är bra, men behöver säkras även på lång sikt. Det behövs också en fond på EU-nivå och stöd för att skrota gamla anläggningar.
3: Systemet för handel med utsläppsrätter i EU behöver utformas så att den gynnar de mest klimateffektiva vägarna från brytning till färdigt stål.
”Modiga hållbara lösningar får inte hindras på grund av att delar av världen har lägre ambitionsnivå och därmed håller gammal teknik under armarna.”
4: Prövningen för att få miljötillstånd eller koncession behöver bli mer effektiv. ”Ibland kan det ta tio år att få ett miljötillstånd eller en koncession för att dra en elkabel och förstärka elnätet”.
Det finns redan en fungerande marknad och ett intresse för fossilfritt stål, menar företagsledarna. ”Men det behövs förutsägbara, långsiktiga och rätt utformade styrmedel som på ett klokt sätt stöder framväxten av marknader för fossilfritt. Det finns också ett behov av ett transparent rapporteringssystem av koldioxidutsläpp i värdekedjan. Företag och konsumenter ska kunna se att Hybrit-stål inte har ett koldioxidavtryck.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.