Varje år får tiotusentals anhöriga till asylsökande uppehållstillstånd i Sverige. Men det är oklart om familjerna kommer få stanna permanent när lagen om TUT blir verklighet.
Förra veckan presenterades uppgörelsen kring migrationspolitiken mellan regeringen och allianspartierna.
En av punkterna handlar om rätten till familjeåterförening. Enligt överenskommelsen ska även personer som får tillfälligt uppehållstillstånd ha rätt att ta hit sina närmaste.
Det innebär att anhöriga kan få uppehållstillstånd från utlandet om man tillhör kärnfamiljen, det vill säga om man är make, maka eller minderårigt barn till en person som fått asyl i Sverige.
Under 2014 beviljades totalt 10 264 flyktinganhöriga uppehållstillstånd från utlandet varav ungefär hälften syrier, enligt Migrationsverkets statistik. Och i takt med att allt fler människor söker och beviljas asyl så kommer även antalet anhöriga öka, enligt myndighetens senaste prognos.
I år räknar man med 13 900 anhöriga kommer få uppehållstillstånd. Om två år väntas antalet stiga till 22 200 och 2019 till 34 500 anhöriga.
Lagen om tillfälliga uppehållstillstånd beräknas träda i kraft i slutet av 2016. Huruvida flyktinganhöriga då kommer att få permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd är emellertid inte klarlagt.
– Det vet vi inte. Överenskommelsen i sig blev klar förra veckan och nu ska de olika förslagen tas fram, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson.
Sophia Öhvall Lindberg, informatör på Migrationsverket, förklarar att det är viktigt att komma ihåg att verkets prognoser bygger på hur lagen ser ut i dag.
– Sammansättningen, om man kommit som ensamstående eller som familj, är något som styrs ganska mycket efter förändringar i lagstiftningen. Därför är det svårt att säga hur många som berörs i slutändan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.