Nyhet Det blev politisk jordbävning i Österrikes näst största stad Graz i söndags. Kommunistpartiet vann med nästan 30 procent i kommunfullmäktigevalet. Nu tar de makten efter 18 år av det konservativa partiets ÖVP:s styre.
I Österrikes näst största stad Graz, med omkring 300 000 invånare, hölls kommunfullmäktigeval i söndags. Länge såg det ut som att styrande parti ÖVP, Österrikes folkparti, skulle sitta kvar vid makten. I opinionsundersökningarna låg de på en bra bit över 30 procent. Men i stället blev det en politisk skräll. Kommunens näst största parti KPÖ, Österrikes kommunistiska parti, blev de stora segrarna. Partiet fick 29 procent av rösterna, en ökning med nio procent från valet 2017. ÖVP fick knappt 26 procent. En stor valförlust för det kristdemokratiska partiet som i valet 2017 fick nästan 38 procent.
– Resultatet var en stor överraskning för politiska observatörer i Österrike. KPÖ har länge varit en stabil och viktig politisk kraft i Graz, men få hade förväntat sig att de skulle vinna i detta val. Nuvarande borgmästare avgick strax efter resultatet, vilket är ett tecken på hur stor chocken var, säger Markus Wagner, professor i statsvetenskap vid Universität Wien.
Borgmästaren Siegfried Nagl (ÖVP) har suttit på posten i 18 år. Men i söndags meddelade han alltså sin avgång.
– Graz har förändrats. Oavsett hur det slutar kan jag se tillbaka på väldigt, väldigt bra år, sade Siegfried Nagl i ett uttalande i söndags kväll.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) sade i ett uttalande att ”det faktum att kommunisterna kan vinna i ett val, även om det är ett regionalt, borde få en att tänka till”.
KPÖ:s kandidat Elke Kahr ser ut att ta över och bli Graz första kvinnliga borgmästare. Under vilken konstellation återstår att se. Att styra tillsammans med ÖVP är uteslutet för båda partierna. Det lutar mot en koalition mellan SPÖ, Socialdemokraterna, och Die Grüne, De gröna.
– Samarbete med ÖVP är tänkbart. Inte en koalition, vi är för långt ifrån varandra för det. Majoriteten till vänster om mitten måste prata om en koalition, sade Elke Kahr på valkvällen.
Markus Wagner säger att det mest troliga är att det bli en vänsterkoalition mellan de tre partierna.
Österrikes kommunistiska parti har inte suttit i parlamentet sedan de röstades ut 1959. I nationella val får partiet knappt en procent. Men sedan 1990-talet har de haft framgångar i just Graz. Från åtta procent i valet 1998, till att bli näst största partiet med 20 procent 2012 och nu största parti med 29 procent. Statsvetaren Manès Weisskircher, vid Universitet i Oslo, har forskat om radikala vänsterpartier och fokuserat på just KPÖ:s framgångar i Graz.
Han förklarar att partiets goda resultat bygger på ett stort fokus på kommunala frågor i Graz. Framför allt bostad. På 1990-talet inrättade partiet ett nödnummer för hyresgäster i kommunen. Dit kan de ringa för att få juridisk rådgivning eller hjälp med andra problem rörande bostaden.
– Partiets större politiker donerar också en stor del av deras inkomst till att hjälpa människor i ekonomisk knipa. Alla dessa långsiktiga steg har bidragit till vinster i rykte och trovärdighet för det lokala partiet. Vilket lönar sig vid valurnan, säger Manès Weisskircher.
Men det är just fokus på bostadsfrågor som har banat väg för det radikala partiets framgångar, menar han.
– Bostadsfrågan påverkar alla och många människor håller med om att bostaden inte är en vara som andra, och att det borde vara avskilt från marknadskrafter.
Valdeltagandet var lägre än 2017. Det var knappt hälften av de omkring 225 000 röstberättigade som gick till valurnan. KPÖ fick 34 000 röster, 8 000 fler än 2017.
Markus Wagner tror inte att valresultatet har någon betydelse för den nationella politiken i Österrike.
– Vad resultatet visar är att väljare belönar kompetent pragmatism, även när det kommer från ett parti långt till vänster.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.