Donald Trump under sitt "100 dagars"-tal för kongressen. I bakgrunden syns vice president Mike Pence och talmannen Paul Ryan. Februari, 2017.

USA Under måndagen drog förhandlingarna igång i rättegången kring Donald Trumps så kallade hyschpengar. Det är första gången en före detta president åtalats i ett brottmål. Men det är långt ifrån det enda mål som drivs mot Trump. Dagens Arena har sammanställt åtalen mot expresidenten.  

USA:s före detta president Donald Trump har fullt upp just nu. Han kampanjar för att bli det republikanska partiets presidentkandidat inför valet 2024, men han behöver också ägna mycket tid åt att befinna sig i domstolen. Trump är åtalad för flera brott i både civilrättsliga stämningar och brottmål. 

Tre fall i New York 

Bokföringsbrott

I förra veckan började den första rättegången någonsin i ett brottmål mot en tidigare amerikansk president. Förra året åtalades Trump för bland annat bedrägeri och bokföringsbrott. I målet finns totalt 34 åtalspunkter och Trump har nekat till brott. Mest uppmärksammat i åtalet är den muta (de så kallade hyschpengar) som ska ha betalats ut inför valet 2016. Den tidigare porrskådespelaren Stephanie “Stormy Daniels” Clifford ska ha fått 130 000 dollar för att inte prata om den affär hon uppger sig ha haft med Trump. 

Den första veckan av rättegången ägnades åt att välja ut en jury, något som visade sig krångligt. Över 200 kandidater frågades ut men många ansåg sig ha svårt att vara objektiva angående den republikanske presidentkandidaten. Under torsdagen var trots allt tolv jurymedlemmar klara, med sex reserver. Under måndagen den 22 april håller parterna sina öppningsanförande och sedan kommer vittnen att kallas under de kommande veckorna.

Bedrägeri

I New York har Donald Trump blivit stämd för bland annat bedrägeri i ett civilrättsligt mål. Även Trumps två söner Eric Trump och Donald Junior Trump samt andra högt uppsatta inom Trumporganisationen står åtalade. De ska, under en längre tid, ha påstått att deras tillgångar hade högre värde för att få förmåner som lägre räntor och försäkringspremier. Detta ska ha gjort att de sparat miljontals dollar över åtminstone en tioårsperiod. 

Rättegången började i oktober 2023, men en domare hade innan dess dömt att Trumporganisationen var skyldig till just bedrägeri. Alla åtalade har nekat till anklagelserna. Donald Trump ansågs skyldig och blev dömd till att betala nära fyra miljarder kronor i vite samt näringsförbud i New York i tre år. Hans söner fick även de näringsförbud men i två år och ska betala 41 miljoner kronor vardera.

Sexuellt övergrepp och förtal

Donald Trump har blivit stämd för sexuellt övergrepp och förtal av E Jean Carroll. Hon är journalist och har anklagat Trump för våldtäkt. Ett brott som ska ha skett 1996. New York införde en tillfällig lag 2022 som tillät offer för sexuella brott att anmäla sina förövare även när brottet preskriberats. Detta ledde då till ett civilrättsligt mål där Trump dömdes för sexuellt övergrepp och förtal, då han ska ha kallat Carroll för lögnare. Han blev skyldig att betala fem miljoner dollar i skadestånd.

Ett drygt år senare stämde Carroll Trump igen, denna gång för kommentarer den före detta presidenten gjorde efter den tidigare domen. Det fallet togs upp i federal domstol i New York och den 26 januari 2023 blev det klart att Trump ska betala ytterligare 83 miljoner dollar i skadestånd för att ha skadat hennes anseende och rykte som journalist. 

Valförlusten 2020 

Efter presidentvalet för fyra år sedan anklagades både Donald Trump och andra inom det republikanska partiet för att försöka omkullkasta valresultatet. 

Detta anses ha lett till stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021. Federala åklagare menar att Trumps handlingar innan och under den 6 januari var att med uppsåt att förhindra Joe Biden att bli president och att omkullkasta valresultatet. Rättegången väntades börja den 4 mars, men har blivit senarelagd. 

Trumps advokater har dock krävt förhandling om att Trump, som före detta (och då sittande) president, borde vara immun mot federala åtal. Detta avgörs i Högsta domstolen i Washington och på torsdag den 25 april ska de olika parterna argumentera för sin sak. Om han bedöms vara immun mot åtal faller de federala åtal han blivit anklagad för.

Valpåverkan – Georgia 

I delstaten Georgia är Trump och 18 medkonspiratörer åtalade efter att de ska ha försökt påverka och omkullkasta valresultatet i delstaten 2020. De ska ha kommit med falska anklagelser om valfusk och även på olika sätt ha försökt påverka valresultatet. Detta fall kan bli besvärligt för Trump då han inte, om han blir omvald under årets presidentval, kan benåda sig själv. Det beror på att det är ett delstatsmål och där har inte presidenten den typen av makt. Åtalet innehåller 13 punkter mot Trump och rättegången väntas starta i augusti i år. 

Får inte ställa upp i val

Domstolar i delstaterna Colorado och Maine beslutade att Donald Trump inte skulle få ställa upp i primärvalet under året på grund av hans försök att omkullkasta valresultaten 2020. I den amerikanska konstitutionen finns en skrivelse som anger att en person som gjort sig skyldig till en statskupp inte får ställa upp som presidentkandidat. De anser att i och med Trumps agerande efter valförlusten är denna lagskrivelse aktuell. Beslutet överklagades till den federala Högsta domstolen som sedan bestämda att Trump skulle få ställa upp.

Hemligstämplade dokument

Trump har även åtalats för att ha tagit med sig topphemliga dokument till sitt hem i Florida och behållit dem även efter att han lämnat posten som president. Dokumenten ska ha varit militära och ska ha innehållit känslig information om till exempel kärnvapen. Trump ska också vid flera tillfällen ha visat dem för personer som varit på besök och aktivt motarbetat myndigheters försök att hitta dem. Åtalet innehåller 41 åtalspunkter och rättegången ska starta i sommar, om inte Trumps juridiska team lyckas skjuta på det vilket de försökt flera gånger förut.