Bild: Mats Holmstrand

arkivbilden Hösten 1956 flyr 250 000 ungrare från sitt hemland. Några av dem kommer till Loka brunn och möter en ung fotograf.

Det är julen 1956. Vi lever i samma värld som Suezkrisen, och Marocko och Sudan blev nyligen självständiga. Harry Martinsons rymdepos Aniara publiceras. Tage Erlander är Sveriges statsminister och på topplistorna klättrar Elvis Presleys debutalbum. Svenskarna kan för första gången titta på en tv-sändning. Världen har kommit närmare.

1956 är också året då 250 000 ungrare lämnar sina hem. Efter Stalins död under första halvan av 1950-talet hade befolkningen i det ockuperade Ungern fått se små glimtar av frihet. Det hela ledde till protester och demokratiseringsförsök – den s.k. Ungernrevolten.

Men protesterna och den ökade demokratiska friheten uppskattades inte av den sovjetiska regeringen – på en vecka, med två tusen stridsvagnar och våld, slog de ner det ungerska folkets frigörelse. De första flyktingarna kom till Sverige den 12 november.

 

Bild: Mats Holmstrand

 

Några av dem kommer till den gamla kurorten Loka Brunn utanför Örebro, som då gjorts om till  flyktingförläggning. Vi vet inte vad människorna på bilderna heter, eller vad de kommer från men vi vet att den då 20-årige fotografen Mats Holmstrand tillsammans med en reporter var där för att göra ett reportage om flyktingarna för Kristinehamns-Posten. Idag är Mats närmare 90 år, och minns inte längre mycket från tillfället då bilderna togs. Men det är genom hans foton vi kan betrakta familjerna som precis anlänt.

 

Bild: Mats Holmstrand

 

Människorna på bilderna är fotograferade när de gör vardagliga saker. Och om man inte vet om att de precis flytt och lämnat sitt land bakom sig, är det lätt att tro att de bara skildrar vardag. Julpynt, diskussioner unga och gamla emellan, kortspel. Kanske nytt land, nytt språk, nya regler att förhålla sig till. Men när man vet om det får bilderna en annan mening: att göra vanliga saker när precis allt har förändrats.

Av de 250 000 ungrare som flydde under revolten kom drygt 8 000 till Sverige. Genom Mats Holmstrands lins är några av deras ögonblick med oss än idag. Bilderna visades på Värmlands museum i en utställning med titeln “På flykt” 2015-2016 – en tid då många åter flydde till Sverige.

 

Text: Astrid Rimm