Foto: Pixabay/Foto Belgian Presidency of the Council of the EU 2024

Frankrike Efter en “olympisk paus” förbereder sig Frankrikes nyvalda nationalförsamling på att välja en premiärminister. Men utan något block med egen majoritet står landet inför stora politiska utmaningar.

Den 11 augusti avslutas OS med ytterligare en storslagen ceremoni, den här gången på Stade de France. Därefter väntas de politiska förhandlingarna över Frankrikes nationalförsamling, som fått stå tillbaka för idrottstävlingen, dra igång igen.

OS har gett Macrons regering tid att tänka över hur centrala roller i församlingen ska tillsättas, medan den gamla premiärministerns uppdrag tillfälligt förlängts. Ändå har ingen tydlig lösning uppenbarat sig. Frankrike står inför en ovanlig politisk situation, utan någon grupp i parlamentet med egen majoritet.

– Macrons beslut att upplösa nationalförsamlingen var mycket för att han ville få ett tydligare mandat. Han har ju suttit i en minoritetsregering men det är väldigt ovanligt i Frankrike. Man har ett majoritetsvalssystem som syftar till att man ska få en stark regering. Men nu ser ju opinionen helt annorlunda ut och det är inte bara vänster och höger utan det är en mer splittrad partibild än tidigare, säger Carina Gunnarson, Frankrikeexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Vänsterkandidaten får inget stöd av Macron

Vänsterblocket, som överraskande nog blev det största i sommarens nyval, har nyligen presenterat en kandidat till premiärministerposten. Koalitionens förslag är 37-åriga Lucie Castets, en statstjänsteman och ekonom med kopplingar till Socialistiska partiet. Macron verkar dock inte villig att utnämna Castets.

– Utifrån Macrons uttalanden verkar det som att han hellre ger förtroende till en högerkandidat. Det handlar ju främst ​​om att man måste försöka få fram en premiärministerkandidat som inte röstas ner av parlamentet, och där är högern egentligen starkare, säger Carina Gunnarson.

Företrädare för vänsterkoalitionen NPF har anklagat Macron för maktmissbruk, eftersom de menar att det största blocket borde vara de som representeras av premiärministern. Bland annat har Oliver Faure, ledare för Socialistiska partiet, anklagat presidenten för att “förneka demokratin”. Yaël Braun-Pivet, talman för nationalförsamlingen sedan 2022 och medlem i Macrons Renaissance, valdes om med hjälp av kabinettministrar, som vanligtvis inte får rösta i församlingen. Valet kritiserades av både NPF och högerextrema Nationell samling.

Har sällan bildat koalitioner

Carina Gunnarson tror att Macron gärna väljer en kandidat från centralhögern. Samtidigt är det inte sannolikt att han skulle få igenom en kandidat från det egna partiet efter fransmännens enorma missnöje med den nuvarande regeringen.

– Han har väl sagt i lite försiktiga ordalag att det finns intressanta alternativ till Castets på högerkanten. Man har också börjat formera sig kring olika politiska sakfrågor för att man ska få en regeringsduglighet inom vissa sakområden. Men man har absolut ingen tradition av att man bygger den här typen av samarbetsavtal som man kan se i svensk politik, säger hon.

En möjlig lösning är en teknisk regering, där politiken läggs åt sidan för att landet ska kunna styras effektivt. Även det riskerar dock att leda till stort missnöje i Frankrike.

– Man har då teknokrater som styr en mer administrativ regering. Men det är svårt eftersom Frankrike har väldigt stora budgetunderskott som det krävs aktiva politiska beslut för att hantera. Alla beslut blir på något vis politiska ändå, säger Gunnarson.

Med bara dagar kvar till spelens slut har Macron inte längre särskilt stort utrymme att manövrera. OS kan dock i sig få påverkan på den politiska situationen. Öppningsceremonin, som ledde till mycket debatt kring den bild som presenterades av Frankrike, togs emot positivt av 85 procent av den franska befolkningen. Positiva känslor kring utförandet kan mycket väl påverka synen på regeringen bakom den.

– Macron har medvetet hållit en väldigt låg profil under OS, men entusiasmen i Frankrike kanske trots allt spiller över, säger Carina Gunnarson.