EU-val Efter helgens val har EU-parlamentets två mest högerextrema grupper erövrat nya mandat. Dagens Arena har pratat med experten Anna-Lena Lodenius om unionens framtid.
I Sverige backar SD för första gången, medan V och MP växer. I EU-parlamentet ser det annorlunda ut – ytterhögern växer sig starkare, medan de gröna och liberala grupperna sviktar.
– Det är inte en enhetlig bild vi får egentligen, men det som verkligen har betydelse för EU är att den konservativa gruppen där SD sitter, ECR, och den mer extrema ID-gruppen, går väldigt kraftigt fram i några stora länder som har många mandat. Och det är mest anmärkningsvärt i Frankrike, förstås, där Marine Le Pens nationella samling växer jättestarkt, säger Anna-Lena Lodenius, författare och expert på högerextrema rörelser.
Både i Frankrike och Italien blev partierna på högerkanten störst. Franska Rassemblement National (RN), som hör till ID, fick mer än dubbelt så många röster som den sittande presidenten Emmanuel Macrons parti Renaissance (R). I Italien väntas ECR-partiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder) sluta med nästan 30 procent av rösterna.
– Sen är det ju lite anmärkningsvärt att Alternative für Deutschland, som ju är ett ytterligt extremt parti, har fått nästan 16 procent av rösterna i Tyskland. AfD har faktiskt kickats ut ur ID-gruppen, som är den radikalaste radikalhögern i EU-parlamentet. Så radikala är de, säger Anna-Lena Lodenius.
Ryssland blir en vattendelare
AfD har liksom RA starka kopplingar till Putins ryska regering. Enligt Lodenius kan det begränsa möjligheten till samarbete med den andra ytterhögergruppen ECR. Centralhögergruppen EPP, som innefattar Moderaterna, har på senare år samarbetat mycket med de socialdemokratiska och liberala grupperna, men det finns en möjlighet att även de vänder sig åt höger.
– Jag tror att det finns en väldigt tydlig gräns där, just när det kommer till Ryssland, och jag tror att den gränsen går mellan ECR och ID. Det finns nu fler väljare på högersidan, men EPP kommer antagligen inte att vilja samarbeta med ID. Men ett sätt att stävja den yttersta högern vore ju att ta in den något mildare högern, ECR. Om de då inte slår sig ihop med ID.
”Inte pålitliga i klimatfrågor”
Även hos ECR varnar Lodenius dock för radikala tendenser. Bland annat finns det en utbredd klimatskepticism hos många av medlemspartierna.
I Sverige blir MP det tredje största EU-partiet, men den gröna EU-gruppen ser ut att förlora 19 mandat.
– Det finns ett vetenskapsförakt hos många av de konservativa partierna, och en idé om en överhet som bedrar folket, och som försöker pådyvla olika lösningar på folk. Och där hamnar ju klimatfrågan ofta, säger Anna-Lena Londenius.
Lodenius vill dock understryka att Sverige inte är det enda landet där ytterhögern har krympt. I grannländerna backar högerextrema Sannfinländarna och Dansk Folkeparti, som ingår i ID, håller sig på ett mandat. Även Ungerska Fidesz, under premiärministern Viktor Orbáns ledning, backar.
– Det är också flera av de här mindre partierna som man har varnat för och varit orolig för, som det inte har gått så bra för alls. Spanska Vox (ECR) ligger strax under 10 procent, och Chega (ID), som har legat på 18 procent i opinionsmätningar, fick inte heller mer än 10 i Portugal. Läget är ju inte sådär jättemörkt som man varnade för. Men det finns några orosmoln och det är väl en samling av dem just i Frankrike, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.