Årets fredspris tilldelas fackförbundet UGTT – som en del av den “nationella daiologkvartetten” – för deras arbete för demokratiprocessen i Tunisien.
I dag delas Nobels fredspris ut i Oslo. Priset går till den ”nationella daiologkvartetten” för deras arbete med demokratiprocessen i Tunisien under den så kallade Jasminrevolutionen.
I kvartetten ingår bland andra fackförbundet UGTT.
– Det är ett pris som kröner mer än två års insatser, som gjordes av kvartetten när landet befann sig i fara på alla fronter. Jag är glad, sa UGTT:s generalsekretare Houcine Abassi till nyhetsbyrån AP vid tillkännagivandet.
Det var i december 2010 som tände den unge mannen Mohamed Bouazizis eld på sig själv efter att polisen beslagtagit hans grönsaksvagn i den tunisiska staden Sidi Bouzid, som en protest mot regimen i landet.
Det blev startskottet till det folkliga uppror som spred sig över hela landet och mynnade ut i den arabiska våren.
Tunisien har sedan den arabiska våren setts som ett föregångsland i regionen. 2011 valde folket ett tillfälligt parlament med uppdraget att författa en ny konstitution. Förra året hölls presidentval och samma år antogs den nya konstitutionen med lika rättigheter för alla – oavsett religion, politisk tillhörighet eller kön.
Dialogkvartetten, som förutom fackförbundet består av arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen, grundades 2013 under den skakiga demokratiprocessen. Samarbetet mellan rörelserna bidrog till att stabilisera utvecklingen.
“Kvartetten banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar”, skriver den norska Nobelkommittén i sin motivering.
Det är inte första gången fredspristagarna har haft koppling till arbetarrörelsen. 1983 gick priset till Lech Walesa som grundade det polska facket Solidaritet. 1969 gick det till FN:s fackorgan ILO.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.