Tre gymnasieskolor har fått svidande kritik från Skolinspektionen. Nu tvingas en av dem att stänga. Samtidigt slipper den förra ägaren undan miljonviten.
Igår, efter höstlovet, stängdes Energigymnasiet i Täby efter hård kritik från Skolinspektionen.
Sju kommuner har letat med ljus och lykta efter nya skolplatser till de 36 eleverna som gick på Energigymnasiet. I Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud går att läsa att skolans verksamhet hade allvarliga och omfattande brister.
Lärare saknades i de flesta ämnen, eleverna uppmanades i stället till självstudier. Något som i praktiken innebär att elever svetsat utan tillsyn i skolans verkstad. Dessutom har skolan brustit i arbetet med elever i behov av särskilt stöd.
Företaget bakom skolan, Energy Technology Sweden AB, ägdes fram till september av skolentreprenören Tomas Ronquist. Han stod också som ägare till två andra skolor – Energigymnasiet i Upplands Väsby och Friluftsgymnasiet i Norrtälje.
Alla tre skolor har fått svidande kritik från Skolinspektionen. Redan 2012 riktade Skolinspektionen kritik mot både Energigymnasiet i Täby och systerskolan i Upplands Väsby. Året därpå konstaterade myndigheten att bristerna inte hade åtgärdats så därför beslutade myndigheten om vitesförläggande på 300 000 kronor för vardera skola.
En tid senare, när bristerna fortfarande kvarstod, höjdes vitesbeloppen till det dubbla. Båda besluten överklagades av Tomas Ronquist.
I augusti besökte Skolinspektionen den tredje skolan, Friluftsgymnasiet, och fann allvarliga brister även där. Bland annat konstaterades att undervisningen inte utgick från kursplanen och att eleverna därmed går miste om den utbildning de har rätt till.
I september såldes dock samtliga gymnasieskolor till Utbildningscentret för Yrkestrafik AB. Den förre ägaren Tomas Ronquist säger till tidningen Mitt i att försäljningen inte berodde på miljonvitena.
– Nej, det handlar om att jag går vidare med nya projekt i livet, säger Tomas Ronquist till tidningen.
Under årens lopp har Tomas Ronquist plockat ut 975 000 kronor från skolföretagen utöver sin lön som rektor, enligt Mitt i.
– Det är väl därför man driver bolag. Jag har lånat ut mina egna pengar och enda sättet att få tillbaka dem är via aktieutdelning, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.